Het Nederlands bedrijfsleven zal voor hun telecomcontracten niet snel overstappen naar de aangekondigde alliantie tussen AT&T en British Telecom (BT). Dit zegt directeur John van der Meulen van de stichting Telecomgebruikers Nederland (STN). Volgens hem ondervinden voornamelijk multinationals met veel internationaal telefoonverkeer de gevolgen van de nieuwe samenwerking.
Van der Meulen verwacht niet dat Unisource binnenkort klanten zal verliezen. Grote telecomgebruikers zouden een overstap kunnen overwegen, aangezien dit samenwerkingsverband tussen KPN Telecom, de Zwitserse PTT en het Zweedse Telia wordt getroffen door de afspraken tussen AT&T en BT. Het Amerikaanse AT&T zal de joint venture met Unisource per 1 juli 2000 beëindigen, waardoor de positie van laatstgenoemde in Amerika verzwakt. Voor bedrijven met een sterke Amerikaanse binding zal dit nadelige gevolgen hebben. "Een overstap naar de alliantie BT en AT&T is voor grote bedrijven een mega-operatie. Bovendien zitten zij vaak vast aan meerjarige contracten." Voorzitter Rob Matthijssen van de vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) bevestigt dit.
Matthijssen, zelf werkzaam bij Shell, neemt deze multinational als voorbeeld. De oliemaatschappij heeft zijn telecomverkeer voor het grootste deel ondergebracht bij Concert, de alliantie tussen BT en nu nog MCI. Een kleiner deel van het verkeer wordt afgehandeld door Unisource. Shell zal voorlopig geen consequenties verbinden aan het besluit van AT&T om Unisource te verlaten. "We gaan ervan uit dat iedere partij zijn contractuele verplichtingen nakomt", aldus Matthijssen.
Korte contracten
De laatste maanden veranderen de internationale telecomallianties voortdurend. Zo stapte het Spaanse Telefónica uit Unisource en nam Worldcom branchegenoot MCI over, dat samen met BT het internationale verband Concert vormde. Nu zal AT&T Unisource verlaten en de Concert-diensten in Amerika distribueren. Voor de grote bedrijven zijn de ontwikkelingen amper te volgen. Matthijssen raadt deze ondernemingen dan ook aan kortlopende contracten af te sluiten. Hij denkt dat het rumoer in de markt nog niet ten einde is. "Allianties zijn nu eenmaal lost-vast-verbindingen die uiteen kunnen vallen. De concentratie op de markt zal zich uitbreiden. Nadeel hiervan is dat de concurrentie afneemt, doordat er een aantal machtige spelers ontstaat."
Telfort
AT&T en British Telecom zullen hun internationale activiteiten onderbrengen in de joint venture. Het samenwerkingsverband zal internationale netwerken, klanten en producten combineren. Het nieuwe samenwerkingsverband gaat werken aan de ontwikkeling van een netwerk gebaseerd op Internet Protocol (IP). De joint venture Concert wint door het aantreden van AT&T aan kracht. Deze samenwerking tussen BT en MCI verloor laatstgenoemde als distributeur in Amerika, na de overname van MCI door Worldcom. AT&T zal deze taak nu op zich nemen, nadat BT MCI heeft uitgekocht. Dit is goed nieuws voor Telfort, de joint venture van Nederlandse Spoorwegen en BT, die in Nederland telecomdiensten aanbiedt. "Telfort richt zich sterk op internationale klanten. Nu AT&T en BT hun netwerken combineren, beschikken wij via BT over een nog betere dekking", zegt directeur Koos van der Meulen van Telfort. "De eisen van de multinationals worden steeds groter. Met onze verbeterde dekking en een aantal nieuwe diensten die we via ons toekomstige IP-netwerk kunnen aanbieden, zijn we beter in staat om aan deze eisen te voldoen", aldus Van der Meulen. Naamgenoot John van der Meulen (STN) betwijfelt of de alliantie tussen BT en AT&T nieuwe diensten op de Nederlandse markt brengt. "Telfort zal toch zelf wel plannen hebben ontwikkeld voor een IP-netwerk?"
Amerikaanse partner
Unisource zal op zoek moeten gaan naar een nieuwe partner in de Verenigde Staten. Een woordvoerder ontkent dat de beslissing van AT&T ten koste gaat van Unisource. "AT&T gaat bij ons door tot juli 2000. Bovendien is Unisource veel meer dan de alliantie met AT&T. Wij richten ons op de dienstverlening aan grote bedrijven. Dit zetten wij voort en willen we verder laten groeien." Unisource zal binnen enkele weken bekendmaken wat de organisatie gaat doen als AT&T vertrekt. Er zijn twee scenario’s voorhanden. Unisource zoekt een alternatieve partner in de Verenigde Staten of een Amerikaans bedrijf neemt een belang in KPN. n