Investeringsmaatschappij Nesbic roept het ‘Converging Technologies Europe Fund’ in het leven voor investeringen in startende bedrijven. Het fonds zal gevuld worden met honderd miljoen gulden, waarvan 70 procent al is toegezegd.
Hoewel de formele oprichting pas in het najaar plaatsvindt, is het fonds al sinds februari van dit jaar actief.
Doelgroepen zijn IT- en telecommunicatiebedrijven. Onder leiding van Frank Verschoor heeft Nesbic tot nu toe in vier bedrijven geïnvesteerd, waaronder The Internet Applications Group. Dit Britse bedrijf gebruikt de participatie van 2,5 miljoen gulden om zijn expansie te financieren.
Naast financiering ondersteunt het nieuwe fonds bedrijven actief in de bedrijfsvoering. "Het inbrengen van IT- en marktkennis, en het gebruiken van onze internationale contacten is voor groeiende bedrijven erg belangrijk. In Europa heerst een nogal conservatief, vanuit de bankwereld gedreven, investeringsklimaat", zo verduidelijkt Verschoor de rol van het IT-fonds.
Op Nesbics Europese werkterrein zijn in Engeland, Frankrijk en Nederland de meeste veelbelovende softwarebedrijven te vinden, aldus Verschoor, die veel van zijn IT-ervaring opdeed bij Usoft. Telecombedrijven komen vaak in Scandinavië tot ontwikkeling, in het kielzog van bedrijven als Ericsson.
Naast de vier bestaande participaties praat Nesbic momenteel met twee andere ondernemingen. Het criterium voor de participatiemaatschappij is dat een bedrijf minimaal een bewezen prototype moet hebben en één tevreden klant. "Verder richten we ons op bedrijven die in een vroege groeifase zitten en financiering en advies nodig hebben voor het ontwikkelen van internationale markten en het verbeteren van producten", aldus Verschoor. De deelnemingen in bedrijven liggen tussen de 10 en de 49 procent.
De investeringsduur zal naar verwachting tussen de drie en de zeven jaar bedragen. "Ondernemingen waar wij in investeren opereren in nichemarkten. We hanteren een ruime bandbreedte in de investeringsperiode, omdat de ontwikkeling van die nichemarkten onvoorspelbaar is", aldus Verschoor.