De president van de Arnhemse rechtbank heeft de vorderingen van Tas Groep tegen ex-directeur Nico Snel en oud-medewerkers Sander Tiel en Henk van Lent grotendeels afgewezen. Het drietal heeft volgens de rechter werknemers van Tas niet stelselmatig benaderd.
Met dit vonnis valt het verweer van Tas tegen de uittocht van personeel grotendeels weg. De onderneming heeft steeds beweerd dat de vertrekkende werknemers waren benaderd door Snel, met de bedoeling om voor het nieuwe bedrijf van de oud-directeur te werken. Tas heeft via een kort geding geëist dat de drie gedaagden geen werknemers van de onderneming benaderen. De rechter wees dit van de hand. "Van stelselmatig en indringend benaderen door Snel en/of Van Lent lijkt voorshands geen sprake", zo luidt het vonnis. Verder oordeelt de rechter dat "de gezamenlijke overstap naar een nieuwe onderneming kennelijk een eigen dynamiek heeft gekregen." De werknemers die ontslag hebben genomen, gaven als reden voor hun vertrek aan dat ze Tas geen leuk bedrijf vinden en dat de onderneming een aantal beloften niet is nagekomen.
Proceskosten
Ex-werknemer Tiel mag volgens de rechtbank collega’s van Tas meenemen naar zijn nieuwe werkgever. In zijn arbeidscontract is immers geen verbod hiertoe opgenomen.
Tas had recherchebureau Hoffmann een aantal werknemers laten verhoren. De rechter gaf in zijn vonnis aan dat deze verklaringen slechts een geringe betekenis hebben.
Tas had tevens gevorderd dat Snel geen informatie over de onderneming, die onder zijn geheimhouding valt, verstrekt aan werknemers of journalisten. De rechter nam dit wel over en verbond hieraan een dwangsom van vijftigduizend gulden. Tas dient verder de proceskosten van Tiel, Van Lent en Snels nieuwe onderneming Diarium te vergoeden. MC