De investeringen die de nieuwe regering doet in ICT zijn mager. Dit zegt PvdA-kamerlid Marjet van Zuijlen in een reactie op het ontwerp-regeerakkoord. "Het kabinet maakt met dit akkoord niet de grote omslag." Branche-organisatie Fenit is verbaasd dat het stuk niet rept over het Jaar-2000 probleem.
Ook Tweede-Kamerlid Hella Voûte (VVD) zegt dat Paars II forser had mogen investeren in ICT. Ze merkt wel op dat het nieuwe kabinet meer geld uittrekt dan vier jaar geleden. Voûte pleitte onlangs voor flinke investeringen in ICT door het nieuwe kabinet, waarbij het brandpunt moet liggen bij de elektronische handel. Het kamerlid heeft er in ieder geval voor gezorgd dat in het akkoord de frase is opgenomen waarin staat dat Nederland aansluiting moet vinden op de snelle ontwikkelingen van elektronische handel. "De aanzet is er", concludeert Voûte. "Het hangt nu af van de verantwoordelijke bewindslieden welke maatregelen er komen."
Lobby
Volgens Van Zuijlen kan de IT-branche het zichzelf aanrekenen dat de regering niet meer geld uittrekt. De sector stelt namelijk heel weinig echte projecten voor. De Sociaal-Democrate vindt dat de automatiseringsbranche veel kan leren van de asfalt-lobby. Deze groep, die zich sterk maakt voor de aanleg van wegen krijgt wel veel voor elkaar. Woordvoerder Machiel de Rooij van Fenit zegt deze opmerking ter harte te nemen. De branche-organisatie ziet in vergelijking met vier jaar geleden dat er door de verschillende ministeries meer initiatieven worden genomen op ICT-gebied. "Wellicht komt het integrale ICT-beleid dichterbij", aldus De Rooij. Fenit had meer aandacht voor de millennium-problematiek en de invoering van de euro verwacht. "Dat heeft toch een uitstralingseffect."
Brainport
Het tweede Kabinet Kok wil met een groot aantal investeringen in de elektronische infrastructuur en in het onderwijs van Nederland een ‘Brainport’ maken. Het wil Nederland daarmee zowel in economisch opzicht als wat betreft de kennisinfrastructuur voorbereiden op de digitale economie. De komende vier jaar trekt het kabinet in totaal 6,2 miljard gulden uit voor de elektronische infrastructuur. Tot en met 2002 gaat 95 miljoen naar Internet-exchange-diensten en 40 miljoen naar Technocentra.
De overheid zal deze regeerperiode 670 miljoen gulden investeren in de opbouw van ICT-infrastructuur voor het onderwijs. Daar komt nog eens 250 miljoen per jaar bij voor de exploitatielasten. Voor de periode 2003-2010 heeft het kabinet 330 miljoen gereserveerd, waardoor de totale investeringen in ICT voor het onderwijs één miljard gulden bedragen. "Ik ben bang dat dit niet genoeg is", zegt Marjet van Zuijlen. "Er is veel geld nodig voor het vervangen van computers, het onderhoud en de ontwikkeling van software. Ik ben niet optimistisch." Van Zuijlen vreest eveneens dat bij de invoering van ICT in het onderwijs de nadruk teveel ligt op de hardware en dat er te weinig aandacht is voor de ontwikkeling van de software.
Personeelstekorten
Dienstenbond CNV, die de informateurs middels een open brief heeft gewezen op de personeelstekorten in de IT-sector, vindt dat in het regeerakkoord weinig staat over de werkgelegenheidsproblemen in de automatiseringsbranche. "Het kabinet houdt de banenmotor op gang, maar investeert niet in de kwaliteit van de werkgelegenheid", zegt bestuurder Bert Benthem. Dit kan volgens hem tot problemen leiden die nadelig zijn voor de economische groei.