Het Jaar 2000 wordt geen armageddon. Veel crisisscenario’s kunnen wat Merrill Lynch betreft de la in. Dit Amerikaanse financiële adviesbureau concludeert dat het merendeel van de bedrijven het millenniumprobleem onder controle heeft.
Uit een grootscheeps wereldwijd gehouden onderzoek onder drieduizend bedrijven blijkt volgens Merrill Lynch dat de meeste organisaties al twee jaar bezig met de aanpassing van hun systemen. Ze hebben nog ruim de tijd – anderhalf jaar – om hun Jaar 2000-projecten af te ronden. Amerikaanse bedrijven lopen voorop: die klaren de klus al voor het eind van dit jaar. Japanse bedrijven gebruiken de kwestie als argument om over te schakelen van gesloten naar open systemen. In Europa kiest men door het optreden van het Jaar 2000- én het europrobleem, in plaats van reparatie, vaker voor vervanging van de oude versie van een systeem door de nieuwe, millenniumbestendige versie.
Domino
De onderzoekers menen voorts dat de complexiteit van een netwerk en de verspreide ligging van gekoppelde systemen een veel minder groot probleem vormen dan tot nu toe wordt beweerd. "Er zal geen domino-effect optreden wanneer een systeem door een millenniumstoring uitvalt", zegt Jeanne Terrile, een analist van Merrill Lynch. "Daarvoor vormen de beveiligingsschakels een remmende factor." Wat het probleem wel verergert zijn volgens Terrile moderne managementmethodes als just-in-time-voorraadbeheer en uitbesteding. "Hoe meer een bedrijf afhankelijk is van externe factoren, des te kwetsbaarder het is voor millenniumstoringen." Dit zogeheten ketenprobleem – organisaties zijn ook afhankelijk dat systemen van leveranciers, klanten en overheden niet uitvallen – blijkt ondernemingen nog wel zorgen te baren, aldus het onderzoek.
Tegendraads
Ook Jint Wuite van het Millennium Platform benadrukt dat de ketenafhankelijkheid, samen met de ingebouwde software, de kernpunten zijn van het millenniumvraagstuk. "Hierdoor is een op zich eenvoudig vraagstuk als het Jaar 2000-probleem stukken verergerd." De optimistische toon die het Merrill Lynch-rapport aanslaat is voor Wuite niet herkenbaar. Zij verwacht niet dat de meeste Nederlandse bedrijven, zoals in de Verenigde Staten, voor het einde van dit jaar klaar zijn met hun millenniumreparaties.
In de Verenigde Staten is het lichtelijk tegendraadse onderzoek aan de nodige kritiek onderhevig. Leon Kappelman, de voorzitter van de Jaar 2000-werkgroep van de Society for Information Management, vraagt zich af of de onderzoekers wel met millennium-projectmanagers hebben gesproken.