De wereldwijde markt voor computerchips is nog niet hersteld van de dip die eind 1997 inzette. De Semiconductor Industry Association (SIA) rapporteert dat de totale omzet in halfgeleiders in mei van dit jaar met 12,7 procent is afgenomen tot 9,9 miljard dollar. Analisten verwachten een opleving pas midden 1999.
De tegenvallende financiële resultaten van chipproducenten Intel, Motorola, Rockwell, Cirrus en AMD, en toeleveranciers Applied Materials en Besi Semiconductor, bevestigen dat. "De industrie reageert nog steeds op de gevolgen van de malaise in de Aziatische economieën", verklaart SIA-president George Scalise. Uitgaande van de cijfers voor deze lente voorspelt SIA een daling van 1,8 procent voor de halfgeleider-verkoop. Analisten onderschrijven dit.
Eerder dit jaar verwachtten chipfabrikanten dat de verkoop midden dit jaar zou bijtrekken. Dat zou overeenkomen met de gebruikelijke cyclus van de chipindustrie. Nu erkennen producenten als Intel, Texas Instruments (TI), National Semiconductor en AMD de woelige omstandigheden waarin de halfgeleidermarkt verkeert.
Oorzaken zijn voorraadoverschotten, instortende prijzen, de crisis in Azië en de tegenvallende vraag naar duurdere PC’s. Daardoor zijn de afgelopen maanden nagenoeg alle Amerikaanse chipfabrikanten geschaad. De malaise kan zich uitbreiden naar andere segmenten. Ook de groei in de PC-markt is afgevlakt. Een logisch gevolg zou zijn dat dit modems en harde schijven eveneens treft.
Dit jaar hebben Amerikaanse fabrikanten van chips en bijbehorende apparatuur al 350 duizend voltijdbanen geschrapt, en een onbekend aantal banen op deeltijd- en contractbasis. Bij TI zijn 3500 mensen ontslagen; 8 procent van het personeelsbestand. Intel laat zeker drieduizend werknemers afvloeien, en het gerucht gaat dat dit aantal groter zal zijn. Bovendien heeft de fabrikant twee oudere chipfabrieken gedurende negen dagen gesloten. Die sluiting is mede gerelateerd aan Intels relatief verzwakte positie in de PC-sector. Die markt bestaat in de VS voor 40 procent uit computers onder de grens van duizend dollar. Daar spelen Intels dure processoren nauwelijks mee.