Vier werknemers van Tas Netwerkbeheer mogen het bedrijf op 15 juli verlaten. Eén medewerker moet tot 1 september in dienst blijven. Dit heeft de Amersfoortse kantonrechter vorige week bepaald. Ze zijn niet de enigen die de onderneming willen verlaten. Inmiddels zegden nog twee werknemers uit onvrede hun contract op.Tas beschuldigt een oud-directeur van ronselpraktijken.
Hiermee zou het aantal werknemers dat de laatste weken met Tas Netwerkbeheer bestaande arbeidsovereenkomst heeft opgezegd op dertien komen. De onderneming meent dat al deze mensen zijn benaderd door oud-directeur Tas Netwerkbeheer Nico Snel om voor zijn nieuwe bedrijf te werken. Tas verwacht nog meer opzeggingen, zo blijkt uit rechterlijke stukken.
Het zijn dus drukke dagen voor de advocaten van Tas Netwerkbeheer, een onderdeel van Tas Groep. Het bedrijf wordt de afgelopen maanden geplaagd door de wens van een grote groep werknemers om te vertrekken. De onderneming heeft de afgelopen weken diverse rechtszaken achter de rug. Vijf medewerkers van Tas Netwerkbeheer dwongen via de kantonrechter in Amersfoort de ontbinding van hun arbeidscontract af. Verder heeft de onderneming zelf de rechter ingeschakeld om de overeenkomst van een account-manager te beëindigen. De derde zaak in korte tijd speelde zich deze week af in Arnhem, waar drie oud-werknemers voor de rechter stonden.
Het gaat in het laatste geschil om Henk van Lent, die op 1 april ontslag heeft genomen, ex-directeur Tas Netwerkbeheer Nico Snel, die in maart vertrok en Sander Tiel, een van de werknemers wiens contract op 15 juli eindigt. Tas eist dat dit drietal geen werknemers van Tas benadert om elders te werken en verder geen derden, waaronder journalisten, van informatie over Tas voorziet. Alle rechtszaken staan met elkaar in verband. Tas verdenkt met name Snel ervan de eerder genoemde vijf werknemers en de account-manager te hebben benaderd.
Nadelig
De onderneming Kone Starlift, waarbij twee van deze Tas-medewerkers gedetacheerd waren, erkende dat de gang van zaken "nadelig is voor het bedrijf", maar wil verder geen commentaar geven. "We zoeken met Tas naar een oplossing", aldus IT-manager De Neef. Ook het Belastingdienst Automatiseringscentrum, die een van deze werknemers had ingehuurd, wil niet op de zaak ingaan. Een woordvoerder noemt de rechtszaken wel nadelig voor het imago van de branche.
Ingewijden melden dat de arbeidsconflicten binnen Tas niet op zichzelf staan. "Tas is een bedrijf waarbij valse toezeggingen en intimidatie het credo van de bedrijfsvoering zijn", aldus een oud-werknemer die in 1996, na een advocatenslag en een schikking de onderneming verliet. Hij wilde weg omdat Tas in zijn ogen toezeggingen aangaande een carrièreplan niet nakwam. Er zijn meer ex-Tassers die de afgelopen jaren na een juridische procedure de deur achter zich sloten.
Paranoia
De vijf werknemers die de afgelopen week in een rechtszaak met Tas verwikkeld waren, vertellen dat veel personeelsleden ontevreden zijn bij de onderneming. Het bedrijf zou te weinig letten op loopbaanplanning en opleidingen van de werknemers. Volgens hen is bovendien de sfeer binnen het bedrijf verslechterd na de aankondiging dat de directie Tas naar de beurs wil brengen. Dit is mede te wijten aan de veranderingen in het management van Tas Netwerkbeheer, waarbij de door hen geliefde Nico Snel verhuisde naar Tas Informatica. Een andere werknemer van Tas, die niet bij de zaak is betrokken, noemt de sfeer bij het bedrijf "onprettig". Volgens hem is er door alle rechtszaken sprake van een "paranoia".
Een duidelijke uiting van onvrede vond plaats op 21 januari. Die dag kwamen ongeveer 25 werknemers van Tas Netwerkbeheer bijeen om te praten over hun onvrede en de verslechterde verhoudingen. Oud-Tasmedewerker Van Lent zegt dat hij de belangrijkste bevindingen van deze avond aan de directie heeft medegedeeld. Tas meent dat deze bijeenkomst is georganiseerd door Nico Snel.
Geen sprake van
De onderneming spreekt via woordvoerder Udo Buys tegen dat de sfeer verslechterd is sinds het de beursgang heeft aangekondigd. "Daar is absoluut geen sprake van. We hebben een interessante optie-regeling tot stand gebracht." Hij geeft aan dat de directie geen signalen heeft ontvangen over onvrede. Ook de geluiden dat medewerkers zich generen voor de wervingscampagne van Tas in autoshowrooms, noemt Buys onzin. "De campagne is een groot succes, die ons veel goede mensen heeft opgeleverd." Vakbond CNV heeft naar aanleiding van de berichten onder haar leden bij Tas geïnformeerd of ze iets van conflicten merken. De bond wilde nog niets zeggen over binnengekomen reacties.