Nederlandse Internet Providers (ip’s) moeten noodgedwongen veel mooie projecten aan zich voorbij laten gaan vanwege personeelstekorten. Dit zegt Fred Eisner, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Internet Providers (Nlip). "Ze lopen vele miljoenen guldens mis."
Branche-organisatie Nlip is, zoals zoveel andere organisaties, een lobby gestart in Brussel, de stad waar het Europees Parlement en de Europese Commissie zijn gevestigd. "Middels een lobby komen veel projecten los voor Service Providers. Als deze bedrijven bijvoorbeeld software ontwikkelen voor ouders die hun kinderen willen leren met Internet om te gaan, kunnen ze veel geld verdienen", zegt Eisner. Internet-aanbieders moeten dit soort projecten echter laten lopen. De Nlip-voorzitter noemt de krapte op de arbeidsmarkt hiervan de oorzaak. Door de personeelstekorten kunnen de providers zich alleen met hun kerntaken bezighouden. "Met het huidige bestand aan werknemers moeten de bedrijven zich richten op zaken als techniek en helpdesk. Dat heeft topprioriteit."
Vierduizend banen
Volgens Eisner ontstaan er jaarlijks duizend extra arbeidsplaatsen bij de Internet Providers. Onderzoeksbureau EIM verwacht dat het aantal personen dat bij deze bedrijven werkt dit jaar zal stijgen tot vierduizend. De omzet neemt toe tot ruim vier miljard gulden. Eisner denkt dat het aantal werknemers bij ip’s kan groeien tot zesduizend mensen, als er maar voldoende kandidaten voorhanden zouden zijn. De enorme stijgingen hebben natuurlijk alles te maken met het toenemende gebruik van Internet. Eisner denkt wel dat Internet-gebruik in mindere mate zal toenemen dan voorspellingen doen geloven. "De groei zet door. Maar dan wel minder extreem dan velen denken." De beheerste toename kan hem wel bekoren. "Die maffe voorspellingen komen gelukkig niet uit. Met de huidige groei blijft alles te overzien."
Management
De groei brengt de aanbieders vooralsnog niet in de problemen. De meeste bedrijven hebben hun management op tijd aangepast om in te spelen op de ontwikkelingen. "Veel bedrijven die toegang tot Internet aanbieden zijn opgezet door pioniers met een technische achtergrond. Zij waren goede innovatoren, maar zelden geschikt als manager. De nieuwe directeuren beschikken over financiële en bedrijfskundige kennis. Deze overgang heeft veel problemen voorkomen", zegt Eisner.
De ip’s moeten volgens de voorzitter in staat zijn zich op de arbeidsmarkt te profileren als aantrekkelijke werkgevers. "Deze bedrijven hebben een moderne uitstraling en de sfeer is redelijk ongedwongen. Bijna alle werknemers zijn aangesloten op een babbel-kanaal, waardoor het onderling contact groot is." Voor het grote geld hoeven kandidaten zich niet te melden bij dit soort bedrijven. "De meeste ip’s investeren veel in groei. Ze bieden geen top-salarissen of lease-auto’s. Maar, het totale pakket aan arbeidsvoorwaarden is natuurlijk goed."