Het zuivelconcern Friesland Coberco Dairy Foods (Fcdf) wil niet meer afhankelijk zijn van één leverancier. Het huidige IT-beleid gaat daarom uit van partiële uitbesteding, ook wel projectoutsourcing genoemd.
Een paar weken geleden meldde Computable dat Fcdf het uitbestedingscontract met EDS voor het beheer van de IT-infrastructuur niet verlengde. "Wij blijven echter een van de voorkeurleveranciers", zegt Nico Siepel, accountmanager bij EDS. "Alleen onze relatie is veranderd. In plaats van pure exploitatiepartner is voor ons een rol weggelegd bij het applicatiebeheer en bij nieuwe IT-projecten."
Herinrichting
Friesland Coberco Dairy Foods (Fcdf) komt voort uit een fusie van de zuivelbedrijven Friesland Dairy Foods (FDF), Coberco, Zuider-Oosthoek, Twee Provinciën en Staphorst. De nieuwe organisatie is het derde zuivelconcern van Europa. Nu de integratie in volle gang is komt de vraag op wat IT kan betekenen voor de herinrichting van de organisatie en de bedrijfsprocessen. Daarbij is vastgesteld dat de diverse werkmaatschappijen binnen gemeenschappelijke kaders de vrijheid hebben om zelf hun leveranciers en systemen te kiezen. Wel is het uitgangspunt om met een beperkt aantal leveranciers in zee te gaan. Fcdf wil hangende het integratieproces geen commentaar geven op deze ontwikkelingen.
Melkgeld
"EDS zet veertig medewerkers in bij Fcdf", vertelt Siepel. "Op dit moment voeren wij het beheer uit van de maatwerkapplicaties van zowel het vroegere FDF als Coberco. Het betreft logistieke systemen en edi-, verkoop- en factureringssystemen. Voor Coberco exploiteren wij ook nog meerdere Vax-machines. Een aantal werkmaatschappijen denkt inmiddels na over de vervanging van de maatwerksystemen door erp-pakketten. Twee ervan, de producent van roomproducten Madibic en de werkmaatschappij 'industriële boterproducten', hebben EDS gevraagd pakketselecties te verrichten. Voor Madibic voeren wij de implementatie van Baan-software uit."
Verder regelt EDS de melkgeldadministratie voor vijfendertig zuivelklanten in Noordoost-Nederland, waaronder Fcdf, Bols Wessanen, Nestlé en een aantal kleinere bedrijven. Het gaat daarbij om zo'n 25.000 melkveehouders, waarvan 16.000 bij Fcdf zijn aangesloten. De zuivelbedrijven leveren de melkproductiegegevens van de boeren aan EDS. Het automatiseringsbedrijf produceert vervolgens de melkgeldbrief en maakt de bankgirotape aan voor de betalingen aan de boeren. Dit systeem draait nu op AS400-machines. Daarnaast beheert EDS nog een mainframe-melkgeldsysteem van het oude Coberco. Nico Siepel meldt dat zijn medewerkers bezig zijn beide systemen te integreren tot één nieuw AS400-systeem.
Complexiteit
Fcdf heeft met Unisys een vijfjarig contract gesloten voor het beheer van de infrastructuur. Siepel wil niet terugkijken op het stuklopen van de contractverlenging met EDS. "Ik ben niet erfelijk belast met het verleden. Wel zou ik kunnen stellen dat, lerend uit de voorbije jaren, uitbesteding van diensten nu ook vaak naar meerdere partijen gaat. Er moet op z'n minst een tweede partij in het spel betrokken zijn. Dat houdt de aanbieders scherp en het contract kan beperkt worden tot die diensten waar een bedrijf goed in is."
Volgens Kris Poté, woordvoerder EDS Benelux, past de keuze van Fcdf in de huidige trend van partiële uitbesteding. "De complexiteit van IT is door het grote aanbod van producten en diensten dusdanig toegenomen, dat één IT-dienstverlener het niet meer alleen af kan. Contracten worden modulair onderhandeld. Ook een bedrijf als EDS biedt geen standaard dienstenpakket meer aan, maar richt zich op strategische oplossingen en het inbrengen van methodes. Wij zoeken het in samenwerking met partners en dat kunnen ook concurrenten zijn. Het competitief landschap verandert: de strijd gaat niet meer van bedrijf tot bedrijf, maar van contract tot contract." Poté noemt als sleutelfactor bij uitbesteding niet meer de technische kant, maar personeelszaken. "De accountmanager moet tegenwoordig human resources-manager zijn: wanneer medewerkers het niet naar hun zin hebben, is uitbesteding geen oplossing."