Onderzoeksbureau Giga adviseert gebruikers nu ronduit Windows NT 5.0 aan zich voorbij te laten gaan. De marktanalist raadt bedrijven aan te wachten op een latere versie van Microsofts langverwachte zware besturingssysteem. Dit advies werd verstrekt op het Gigaworld IT-forum 98 in Arizona.
We kunnen dit product simpelweg niet aanraden totdat de eerste gebruikers het testen en de fouten eruit filteren", zegt Rob Enderle, technologiedirecteur bij Giga. Hiermee schaart de Giga Information Group zich achter de negatieve boodschap die collega-analistenfirma Gartner al langere tijd uitdraagt. Scott Winkler, vice-president van dat onderzoeksbureau, zei op het forum ‘Major trends in the world of network-computing’ in februari dit jaar al dat NT 5 eerst nog in de praktijk getest moet worden. "Zorg dat je niet dat proefkonijn bent", waarschuwde hij zijn klanten.
Niet aan de orde
Ondertussen hebben gebruikers deze conclusie zelf al getrokken; het bedrijfsleven zit niet te springen om Windows NT 5. Zo is de Nederlandse belastingdienst nu bezig met de implementatie van versie 4.0 voor ruim 45.000 werkplekken. Dat project moet eind dit jaar rond zijn, "dus een nieuwe versie is nog niet aan de orde", meldt een IT-medewerker. Ook ‘grootgebruikers’ als de Rabobank, de Amsterdamse beurs (AEX), vliegtuigmaatschappij KLM en ABN Amro nemen een afwachtende houding aan wat betreft nieuwe software. "Wij zitten niet op NT 5 te wachten", zegt NT-manager Marc Koedijk van de AEX. De Amsterdamse beurs heeft een intranet met NT 4 en zal te zijner tijd wel naar NT 5 kijken. "We volgen dat natuurlijk, maar gaan het minimaal een half jaar zelf testen. En je moet altijd kijken naar het eerste Service Pack", aldus Koedijk.
Giga’s Enderle verwijst ook naar latere varianten. Hij verwacht binnen een tot twee jaar een versie 5.5 of 6.0 dan wel enkele Service Packs. "Die latere versies zullen veel stabieler zijn. NT 5.0 is simpelweg te nieuw." Ruim 80 procent van het centrale deel van NT 5, de kernel, bestaat uit nieuw geschreven code, aldus de analist. Bovendien is Microsofts aanstaande besturingssysteem vele malen groter dan voorgaande versies van Windows NT. "Dit is het grootste software-product dat we ooit hebben bekeken; meer dan 30 miljoen regels code." Microsoft zelf adviseert hardwarefabrikanten al een minimum van 64 megabyte geheugen voor desktopsystemen, die ‘slechts’ de Workstation-versie van NT draaien.
Twee jaar wachten
Intussen voorspellen ook Gartner-analisten Neil MacDonald, Joe Barken en Michael Gartenberg dat NT 5 op z’n vroegst pas over twee jaar echt bruikbaar is. "Een redelijk stabiele versie van Windows NT 5 zien wij niet voor 2000 op de markt verschijnen. Het is dan ook waarschijnlijk dat Microsoft in de tussentijd andere omzet-genererende producten, zoals NT 4, aggressiever aan de man gaat brengen."