In Haarlem kunnen bijstandsmoeders na de zomer ICT-cursussen volgen om meer mogelijkheden op arbeidsmarkt te krijgen. De deelnemers volgen het grootste deel van het onderwijs thuis achter de computer. Na een jaar kunnen ze aan de slag in het Haarlemse bedrijfsleven of bij een organisatie in de provincie-hoofdstad.
De cursussen zijn een initiatief van Haarlem Digitale Regio. Deze organisatie probeert niet-Internetgebruikers tot gebruik van het wereldwijde web te verleiden. "Dat is ongeveer 80 procent van de Haarlemse bevolking", zegt Jan Elsinga. "We ontwikkelen een gebruiksvriendelijk concept met regionale toepassingen." De digitale regio, die binnenkort van start gaat, zal de beschikking krijgen over een medisch centrum, een seniorenplein en een digitaal schoolplein. "Op deze manier proberen we ondermeer oudere mensen uit hun isolement te halen. Ze kunnen bijvoorbeeld een schaakpartij spelen. Het digitale schoolplein is een ontmoetingsplaats voor leerlingen en ook onderwijsinstellingen", legt Elsinga uit.
Subsidie
De digitale regio tracht ook vraag en aanbod op de arbeidsmarkt op elkaar af te stemmen. Met een subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken, voortvloeiend uit het Grote Stedenbeleid, krijgen twintig bijstandsgerechtigden een cursus die hen opleidt voor het Digitale Rijbewijs. De opleidingen richten zich met name op tekstverwerking, database-beheer, spreadsheets, Html en grafische programma’s. Vervolgens zullen de cursisten een stage van een half jaar lopen. De deelnemers blijven zoveel mogelijk thuis. De Sociale Dienst zorgt voor apparatuur ter waarde van drieduizend gulden en neemt telefoon- en eventuele kabelkosten tot duizend gulden voor zijn rekening. "Met name bijstandsmoeders zijn niet zo mobiel. De zorg voor kinderen maakt het voor hen moeilijk de arbeidsmarkt te betreden. Daarom richten we ons met name op teleleren en telewerken", verklaart Elsinga. "Deze mensen willen graag betaald werk verrichten en herintegreren op de arbeidsmarkt, maar hun mogelijkheden zijn beperkt. Op deze manier proberen we ze toch aan een baan te helpen."
De Hogeschool Haarlem en de Volksuniversiteit verzorgen de instructies tijdens het cursusgedeelte. Als de deelnemers thuis problemen met de computer hebben of vastlopen, kunnen ze zich tot deze instellingen wenden.
Begeleiding
Volgens Elsinga is de vraag naar mensen met ICT-kennis en vaardigheden groot. "Steeds meer bedrijven gaan zakendoen via Internet. De deelnemers aan deze cursussen zijn bijvoorbeeld in staat om voor de ondernemingen websites op te zetten en te actualiseren. Anderen gaan zich meer toeleggen op administratieve werkzaamheden met behulp van automatisering". De bijstandsgerechtigden volgen niet alleen onderwijs, maar krijgen ook begeleiding bij het betreden van de arbeidsmarkt. "Veel van deze mensen zijn al lange tijd werkloos en moeten op hun herintreding voorbereid worden. Als ze werken, is een houding van vrijblijvendheid taboe. We moeten ze masseren naar het werkritme", aldus Elsinga.
De cursussen zijn niet eenmalig. Na een half jaar, als de eerste groep aan de stages begint, zal een tweede lichting van twintig deelnemers starten met de opleiding. De gesubsidieerde proef loopt tot eind 1999. Dan zal de Digitale Regio zich zonder overheidsgelden moeten redden. Het ligt volgens Elsinga voor de hand dat de cursusactiviteiten zich dan uitbreiden naar het bedrijfsleven.