Computer Services Solutions (CSS) uit Houten heeft in korte tijd twee bedrijven overgenomen: Network Engineering en Bos Holding. De directie van CSS had bij de presentatie van de jaarcijfers 1997 al aangegeven dat het bedrijf door middel van overnames wilde groeien.
Met de acquisities van de Eindhovense branchegenoot Rocomp in december vorig jaar en Consortium Informatica Diensten (CID) uit Wormerveer begin dit jaar, werd al een eerste aanzet tot schaalvergroting gegeven. Bij CSS werken inmiddels rond de vijfhonderd mensen. De omzet over 1997 bedroeg 34,4 miljoen gulden. Voor dit jaar zullen de opbrengsten rond de honderd miljoen gulden uitkomen.
Integrator
Network Engineering uit Amsterdam levert detacheringsdiensten in netwerkbeheer. De drie jaar oude onderneming boekte vorig jaar met zo’n dertig medewerkers een winstgevende omzet van 3,5 miljoen gulden. Door de overname van het in Leeuwarden gevestigde automatiseringsbedrijf Bos krijgt CSS toegang tot Noord-Nederland, een regio waar het nog slecht vertegenwoordigd was. Bos realiseerde vorig jaar met zestig medewerkers zestien miljoen gulden omzet.
Volgens Jan Vlasveld, directeur CSS, ligt de omzet per medewerker bij Bos hoger dan bij CSS, omdat het Noord-Nederlandse bedrijf een pure systeemintegrator is. "CSS is eveneens een systeemintegrator, maar levert ook uitbestedings- en detacheringsdiensten voor het midden- en kleinbedrijf."
Kwaliteit
Bos Holding bestaat uit Bos Automatisering en een staartje Eurocomputer (IT-diensten). Directeur-oprichter is dhr. Kooistra, die Bos Holding onderbracht bij Kooistra Beheer. De enige aandeelhouder wil niets kwijt over de overnameprijs. Bos is als complete IT-dienstverlener actief in Friesland, Groningen en Drenthe. Het bedrijf, met vestigingen in Leeuwarden en Heerenveen, richt zich op het mkb en is gespecialiseerd in Exact- en Microsoft-software. Volgens Kooistra heeft Bos vanaf de start van het bedrijf de nadruk op kwaliteit gelegd. "In 1995 waren wij al ISO-gecertificeerd. Van het consequent doorgevoerde kwaliteitsbeleid beginnen zich nu de vruchten af te werpen."
Vreemd
Jan Vlasveld is zich bewust van de integratieproblemen die zich kunnen voordoen door de snel op elkaar volgende overnames. "Maar", zegt hij, "een bedrijf zoals Rocomp is meer van hetzelfde. Daar verwacht ik weinig moeilijkheden mee. Bos en CID hebben daarentegen een duidelijke andere manier van werken. Maar ook hier verwacht ik geen grote integratieproblemen, omdat beide firma’s geen vreemde activiteiten uitvoeren. Voorlopig blijven ze autonoom opereren. We hebben 1,5 à 2 jaar uitgetrokken om ze in te passen in CSS."