Leverancier van analysesoftware Sas Institute wil de standaard gaan zetten voor zogeheten ‘balanced scorecard’-toepassingen. Door uiteenlopende interne en externe gegevens op een afgewogen manier mee te nemen in analyseprocessen, krijgen bedrijven een beter inzicht hoe zij ervoor staan. Zo kunnen zij effectiever en goedkoper werken.
Het concept van de balanced scorecard is niet nieuw. Harvard-professor Robert Kaplan introduceerde dit al in 1991. Naast financiële cijfers neemt de methode ook gegevens over klanten, personeel, bedrijfsprocessen of externe gegevens over bijvoorbeeld beurskoersen en weersomstandigheden mee in zijn analyse. Sinds een jaar praten softwareleveranciers erover. Op de jaarlijkse gebruikersbijeenkomst in Praag introduceerde Sas zijn nieuwe product, dat naar zijn eigen zeggen de standaard zal worden voor balanced scorecard-software.
Kant-en-klaar
Maar, zo waarschuwt het Amerikaanse bedrijf, dit soort analysetoepassingen zijn geen kant-en-klare oplossingen. "Het productaanbod bestaat niet alleen uit software, maar ook uit een methodologie en consultancy", aldus Europees marketingdirecteur Phil Winters. Elk bedrijf is volgens Winters uniek, en moet dus bepalen welke gegevens van belang zijn om de prestaties van zijn bedrijf weer te geven. Voor het vergaren van de benodigde gegevens moet een meetsysteem ontwikkeld en geïmplementeerd worden. Dit systeem produceert dan periodiek de gewenste prestatie-indicatoren. Alles bij elkaar vergt dit een fikse consultancy-inspanning. Topman en mede-oprichter James Goodnight bleef tijdens de conferentie op de achtergrond. Hij is het technisch brein achter het bedrijf en laat de commercie over aan enthousiaste mannen als Winters.
Zes maanden
Client Services Project Manager Rob Bello van het pensioenfonds Pggm in Nederland heeft er samen met dienstverlener Pecoma zes maanden over gedaan. "Wij zijn het grootste pensioenfonds, maar we waren ook het duurste. We gebruiken de balanced scorecard-oplossing op basis van onze interne bedrijfsprocessen en financiële cijfers. Dat heeft al geleid tot een kostenbesparing van zo’n 10 procent", aldus Bello. De eerste successen hebben Pggm aangemoedigd; het pensioenfonds is nu ook bezig om via een call-center klantgegevens in het systeem te verwerken.
Als de juiste gegevensstromen op gang komen, worden de softwareproducten van Sas Institute pas echt zichtbaar: Sas Datawarehouse (voor opslag van gegevens), viewer-technologie (specifieke interfaces voor verschillende typen gebruikers), Olap en datamining-technologie (voor analyse van gegevens). De prestatie-indicatoren staan overigens continu ter discussie, omdat bedrijven veranderen en daarmee ook de informatie verandert op basis waarvan je bedrijven kunt beoordelen.
Niet zaligmakend
De balanced scorecard is echter niet zaligmakend voor Sas Institute. In de eerste plaats zijn cijfers niet de enige informatiebron waarop managers hun bedrijven besturen. Interpretatie en subjectieve redenaties spelen ook volgens de gebruikers die in Praag de conferentie bezochten nog een rol. Bovendien is balanced scorecard-software voor Sas een aanvulling op de bestaande activiteiten. "Voor kleinere bedrijven als Gentia, Business Objects en Cognos is de balanced scorecard een zaak van leven of dood. In de onderkant van de markt zullen niche-spelers niet overleven na de komst van Microsofts Olap-server Plato. In de bovenkant van de markt vormt Plato het goedkope, makkelijke en eenvoudige alternatief voor Sas Institute", aldus de zelfverzekerde Winters.
Ook voor de initiatieven van de diverse erp-leveranciers is Winters niet onder de indruk: "Het Business Information Warehouse van SAP heeft niets met gegevenspakhuizen te maken. Het is een opnieuw verpakt rapportagehulpmiddel. SAP maakt zijn klanten bewust van het belang van analyse en opent daarmee de grote erp-markt voor ons."