Ruim één op de vier softwareprojecten in de Verenigde Staten mislukt. Dit blijkt uit het nieuwste Chaos-onderzoek van de Standish Group. Dat is weliswaar een afname ten opzichte van voorafgaande jaren, maar het betekent nog steeds dat een aanzienlijke som geld – bijna 75 miljard dollar – in het niets verdwijnt.
Projecten die met een kosten- en tijdoverschrijding worden opgeleverd, vertonen een stijging. De tijd- en budgetoverschrijdingen zijn echter minder fors dan voorheen. Verder krijgen kleine projecten de voorkeur boven grote, complexe implementatietrajecten.
Het Amerikaanse onderzoeksbureau The Standish Group kwam in 1994 met zijn eerste Chaos-rapport uit. In het rapport stonden de resultaten vermeld van een onderzoek naar de succes- en faalfactoren van applicatie-ontwikkelprojecten. In 1996 en 1998 werd het onderzoek herhaald. Net als in 1996 maakte James H. Johnson, directeur van The Standish Group, de nieuwste onderzoeksresultaten bekend op de Project Leadership Conference die vorige week in San Francisco werd gehouden. Deze conferentie, die dit jaar voor de vijfde keer door ABT Corporation werd georganiseerd, is door ruim duizend projectmanagers en hun managers bezocht.
Categorie
De onderzochte ontwikkelprojecten vertegenwoordigen een waarde van 265 miljard dollar. Johnson hanteert drie categorieën: naast succesvolle (‘succeeded’) en mislukte (‘failed’: dat wil zeggen voortijdig stopgezette) projecten, onderscheidt hij projecten die ‘over-budget’ en ‘over-time’ zijn opgeleverd en bovendien minder functionaliteit herbergen dan gepland (‘challenged’). In het jongste rapport wordt 26 procent van de onderzochte projecten als succesvol betiteld (1996: 27 procent, 1994: 16 procent) en 28 procent als mislukt. In 1996 en 1994 was respectievelijk 40 procent en 31 procent mislukt. De nieuwste cijfers geven aan dat 46 procent van de onderzochte projecten te laat, voor te veel geld en met minder functionaliteit zijn opgeleverd. Dat is een toename ten opzichte van 1996, toen dat percentage nog 33 procent bedroeg, doch een afname ten opzichte van de 53 procent in 1994.
Bewustwording
Het is volgens Johnson moeilijk om harde conclusies te trekken uit de onderzoeken. De periode van vier jaar is daarvoor te kort. Toch noemt hij het opvallend dat het percentage succesvolle projecten in de loop der tijd niet echt significant is toegenomen en rond 25 procent blijft schommelen. De echte beweging zit in de ‘failed’ en ‘challenged’ projecten. "Twee jaar geleden zagen we een duidelijke bewustwording bij organisaties dat IT-projecten beter gemanaged behoorden te worden. Men was toen eerder dan in 1994 bereid om projecten voortijdig stop te zetten. Liever wilde men het financiële verlies voor lief nemen dan voortdurend geld in een project stoppen om uiteindelijk met een systeem opgezadeld te worden dat niet volledig aan de eisen en wensen voldoet", aldus Johnson.
Het lijkt erop dat deze trend in de bewustwording zich niet heeft doorgezet. Het aantal projecten met een tijd- en budgetoverschrijding is immers weer toegenomen. Toch constateert Johnson enkele opmerkelijke zaken bij de ‘challenged’ projecten. "In 1994 was het zo dat meer dan de helft van deze projecten met een kostenoverschrijding van meer dan 50 procent te maken had. Zo’n 13 procent had zelfs een kostenoverschrijding van meer dan 200 procent. Dat is, zo leert het nieuwste onderzoek, drastisch gewijzigd. Het blijkt dat men de kosten beter in de hand heeft. Nu kost nog zo’n 30 procent van de projecten meer dan de helft dan oorspronkelijk gepland. Het percentage projecten dat een kostenoverschrijding van meer dan 200 procent heeft, is teruggelopen tot 0,6 procent."
Kleine projecten
Dezelfde trend ziet Johnson op het gebied van de tijdsoverschrijdingen. In 1994 werd 13,9 procent van de projecten met een tijdoverschrijding van minder dan 20 procent opgeleverd, in 1998 was dat percentage opgelopen tot 41,1 procent. "Hoewel het in heel veel gevallen nog niet lukt om projecten op tijd op te leveren, zien we toch dat men er in de laatste twee jaar in geslaagd is om ontwikkelprojecten beter onder controle te krijgen. Niet alleen in geld, maar ook in tijd. Dat komt omdat er minder grote en complexe projecten worden opgepakt. Er is een duidelijke trend gaande om kleine projecten te starten en daarin gebruik te maken van iteratieve ontwikkelmethodieken. Dat geldt vooral in Fortune 500-bedrijven. Daar zien we dat het aantal succesvolle projecten van 9 procent in 1994 is toegenomen tot 23,6 procent in 1998, terwijl het gemiddelde kosten van een project met 65 procent zijn afgenomen van 2,3 tot 1,2 miljoen dollar", aldus Johnson. Hij wijst erop dat het bij het ontwikkelen van nieuwe applicaties de moeite waard kan zijn de eisen en wensen op het gebied van functionaliteit eens goed onder de loep te nemen.
"Het blijkt dat 64 procent van de ingebouwde functionaliteit zelden tot nooit wordt gebruikt. Door in het ontwerptraject beter te onderzoeken wat de eindgebruiker daadwerkelijk aan functies nodig heeft, kunnen nog heel wat verbeteringen in de software-ontwikkeling worden gerealiseerd. Ik adviseer om van de lijst met gewenste functies, alleen de meest kritische te selecteren en daarvan de helft te schrappen. Wanneer je vervolgens van die nieuwe lijst wederom de helft schrapt, dan heb je goede kans d�e functies over te houden, die men daadwerkelijk gebruikt", aldus Johnson.