Human Resources Management is het beste te omschrijven als beheer van personeelszaken. In de Verenigde Staten heeft Peoplesoft met zijn software grote faam verworven op dit gebied. De in Amerika ontwikkelde software is echter niet direct overal in Europa te gebruiken. Dit heeft te maken met de verschillen in bedrijfscultuur en wetgeving. Ook Oracle heeft met dit probleem te maken. SAP is momenteel de enige leverancier met volledige hrm-functionaliteit voor de Nederlandse markt.
Hrm-software ondersteunt het complete scala van activiteiten rond personeelsmanagement. Naast salarisverwerking vallen de volgende gebieden onder de vlag van hrm: personeelsadministratie, carrièreplanning, salarisplanning en budgettering, opleidingen en beheer van vaardigheden en tenslotte management development. SAP biedt op de Nederlandse markt uitgebreide functionaliteit aan. De Rabobank maakt gebruik van SAP’s hrm-software voor zijn personeels- en salarisadministratie.
Reputatie
Zoals vermeldt heeft Peoplesoft een goede reputatie op dit gebied. Hoewel de activiteiten op het gebied van productie- en vooral financiële software toenemen, werkt het grootste deel van het klantenbestand met de hrm-module. Van alle leveranciers is Peoplesoft de snelste groeier en sinds enige jaren actief in het op de markt brengen van zijn software in Europa. Inmiddels is het gros van de functionaliteit aangepast aan de Nederlandse markt. Dat geldt niet voor salarisverwerking; die voldoet nog niet aan de in de wet vastgestelde rekenregels. Elk land heeft zijn eigen belastingschalen, inhoudingen en verschillen tussen bruto- en netto loon. Salarissoftware moet in Nederland zelfs verschillende cao’s ondersteunen. Peoplesoft is bezig met de ontwikkeling van één zogenoemde global payroll engine. Dat wil zeggen dat één standaard-product salarisadministraties overal ter wereld kan draaien.
Een belangrijk deel van Peoplesofts productontwikkeling staat in het teken van beheer van vaardigheden. Bedrijven kunnen de ontwikkeling van hun organisatie dan doorvoeren aan de hand van de kwaliteiten van individuele werknemers.
Klaarstomen
Ook het Amerikaanse Oracle is druk bezig zijn hrm-software klaar te stomen voor de Europese markt. Het bedrijf heeft geen eigen salarissysteem, maar biedt hier een link naar de software van het bedrijf ADP. Wel heeft Oracle software voor andere zaken zoals carrièreplanning. De onderneming legt de nadruk op de self service-mogelijkheden van zijn producten. Niet personeelsfunctionarissen, maar medewerkers zelf kunnen adreswijzigingen in het systeem invoeren. Behalve kostenverlagingen heeft de personeelsafdeling meer tijd voor het echte personeelswerk: bepalen van het rendement van opleidingen, analyse van verloopcijfers en het beoordelen van het functioneren van medewerkers in het algemeen. Ook marktleider SAP heeft self service-functionaliteit.
Het Nederlandse Baan heeft geen eigen hrm-module. Functiewaardering en salarisverwerking (Baan Employee en Baan Payroll) zijn echter wel geïntegreerd in de productiesoftware. Dat geldt ook voor planning op basis van vaardigheden, waardoor de juiste medewerker op de juiste plek belandt. Net als Oracle heeft ook Baan voor de wereldwijde ondersteuning van salarisadministraties een interface naar de software van ADP.
Hoog aangeslagen
Om in de toekomst een compleet hrm-product te kunnen leveren, heeft Baan een belang genomen in het Spaanse Meta4, dat qua functionaliteit door kenners hoog wordt aangeslagen. Meta4 kan zich meten met de hrm-producten van Peoplesoft en SAP, maar is momenteel alleen nog maar in de Spaanse taal beschikbaar. In Zuid-Amerika heeft het bedrijf al tweehonderd klanten. Baan verwacht tegen het einde van het jaar de software van Meta4 breed op de markt te laten verschijnen.
JD Edwards brengt in de Verenigde Staten een hrm-product op de markt. Hoewel het bedrijf de mogelijkheden aftast, is de software in Europa niet beschikbaar. Voorlopig ziet het bedrijf af van de enorme investering om de software aan de Europese markten aan te passen. Bovendien mist het hrm-expertise die noodzakelijk is voor de ondersteuning.
Erp-verhalen in serie
Computable biedt in zeven artikelen een overzicht van het aanbod op de erp-markt. Zonder volledigheid te willen en kunnen claimen, worden de producten van de vijf grootste erp-leveranciers ter wereld – Baan, JD Edwards, Oracle, Peoplesoft en SAP – wekelijks op een rijtje gezet. De wekelijkse invalshoek is achtereenvolgens software voor financiën, productie, human resources, beheer van toevoerketens, front office en analyse zijn de onderwerpen. In deze derde aflevering komt software voor Human Resources Management aan de orde.
Een overzicht van de complete serie: