Softwareleverancier Usoft staat op het punt om verkocht te worden. Eigenaar Unisys is met Logica in onderhandeling over dit voormalig Nederlandse bedrijf Top Systems. "We zijn nog niet helemaal rond. In deze fase kunnen we nog niets zeggen", aldus Wim de Gier, directeur Finance van systeemintegrator Logica. Volgens geruchten zijn er echter nog andere kandidaten.
Voormalig Usoft-directeur Marcel Smit stelt dat de onderhandelingen tussen Unisys en Logica spaak zijn gelopen en dat nu het Israëlische softwarebedrijf Advanced Technology (ATL) een principe akkoord heeft gesloten met Unisys. Daarnaast zouden nog twee partijen interesse hebben getoond.
Knelpunt in de onderhandelingen, die rechtstreeks met Unisys in Amerika gedaan worden, lijkt de toekomst van de ontwikkelomgeving Usoft. Naar verluidt zou Logica alleen interesse hebben in het personeel van Usoft. "Het is voor Unisys echter niet acceptabel dat de continuïteit van het product Usoft in gevaar komt", meldt Usoft bij monde van Europees marketingdirecteur Paul Mallens. Logica directeur Wilfried De Meyere weigert elk commentaar. "Vanuit de Verenigde Staten houdt Unisys een radiostilte in acht", meldt ook een woordvoerder van Unisys Nederland.
Leegloop
Bronnen melden dat de overnameprijs tussen de drie en de zes miljoen gulden ligt. Dat betekent dat de Nederlandse ontwikkeltechnologie niet veel meer oplevert. Naar verluidt is het vertrouwen van medewerkers in de Usoft-organisatie ook tanende. "Een aantal mensen van Usoft hebben bij mij gesolliciteerd met de mededeling dat Usoft leegloopt en dat het bedrijf te koop staat", aldus Feico Alkemade, directeur van Compuware in Nederland.
Onlangs wist Usoft nog een fors contract af te sluiten met een groot uitzendbureau, dat een belangrijk informatiesysteem voor zijn 365 kantoren gaat bouwen met Usoft. Daarnaast is versie 5 van de ontwikkelomgeving zojuist in de testfase gegaan. Deze nieuwe versie introduceert open-standaard technologieën als Corba en Com.
Usoft is dus wel nog actief bezig op de Benelux-markt, nadat het vorig jaar zijn internationale activiteiten staakte als gevolg van mismanagement. Mallens laat doorschemeren dat een doorbraak in de onderhandelingen tussen Unisys en Logica op korte termijn in het verschiet ligt: "Wellicht dat we de volgende week al een persconferentie beleggen." Tot verdere uitspraken was Mallens niet bereidt.
Traag en laks
De status van het principe-akkoord tussen Unisys en ATL, blijft daarmee in het ongewisse. Volgens bronnen binnen Usoft hoeft de Raad van Bestuur van Unisys alleen zijn handtekening nog maar te zetten, voor de overgang van zowel de technologie als de medewerkers. Smit, die tegenwoordig directeur is van Microstrategy in Nederland, wijst erop dat dit wel even kan duren. "Ik vind dat de Raad van Bestuur van Unisys laks en traag met dit soort zaken omgaat." Hij spreekt uit ervaring. Vorig jaar mei probeerde hij tevergeefs met een oud-medewerker Usoft over te nemen. Toen bedroeg de overnameprijs overigens nog zo’n vijftien tot vijfentwintig miljoen gulden.