Waar men een aantal jaren geleden nog vol ontzag sprak over mrp-software, heeft de erp-industrie tegenwoordig het vizier gericht op het automatisch afhandelen van álle processen rond de productie, zoals planning, inkoop en distributie. Zelfs de productiefactoren van leveranciers en afnemers worden meegenomen. De meest actuele ontwikkeling op dit gebied is het toepassen van productiesoftware op een hele bedrijfskolom (Supply Chain Management). Dit aan elkaar knopen van transactiesystemen maakt van elektronische handel een haalbare kaart.
De erp-software van de vijf grootste leveranciers ter wereld – Baan, JD Edwards, Oracle, Peoplesoft en SAP – is in staat uiteenlopende productievormen te ondersteunen. Met name het Nederlandse Baan is groot geworden als softwareleverancier voor producerende bedrijven. Vliegtuigreus Boeing is daarvan het trotse voorbeeld. De andere leveranciers hebben de afgelopen jaren in snel tempo functionaliteit ontwikkeld of gekocht om de manufacturing-markt te bedienen.
Verschillende soorten
Naast financiën (waar JD Edwards, Oracle en SAP van oudsher sterk in zijn) en Human Resources Management (de specialisatie van Peoplesoft) is productiesoftware één van de klassieke terreinen van erp. Voor de productie van bijvoorbeeld potloden beheert de software klantorders, productieorders, werkuitgifte, interne logistiek, distributiecentra en inkooporders. Zo blijven de voorraden laag, de doorlooptijden kort, weten klanten wanneer hun order geleverd wordt en wordt de productiecapaciteit optimaal benut.
Productieprocessen kunnen ingedeeld worden in drie categorieën: discreet (producten die je kunt tellen, zoals potloden en PC’s), proces (producten die tot stand komen op basis van recepten zoals olieën en soep) en project (unieke en grote producten zoals schepen). Procesproductie (olieraffinaderijen en levensmiddelenindustrie) vergt een andere planningsmethode, omdat hier niet materialen (zoals bij discrete productie) maar capaciteit de beperkende productiefactor is. De software werkt niet met stuklijsten, maar met receptenbeheer. Ook het fenomeen van rest- en bijproducten zijn specifiek voor de procesindustrie, waar de software mee om moet kunnen gaan. Alle leveranciers ondersteunen met hun software discrete productieprocessen. Elk softwareproduct kan werken met meerdere zogenoemde ‘klantorder ontkoppelpunten’; de plek in een organisatie waar de order van een klant de productie aanstuurt. Massa-artikelen worden op voorraad gemaakt (make to stock) en exclusieve producten op klantorder ontworpen, geproduceerd en geleverd (engineer to order). Tussen deze twee uitersten bevinden zich nog vele mogelijkheden.
Met uitzondering van Peoplesoft, dat pas sinds twee jaar bezig is met productiesoftware, bieden ook alle leveranciers een oplossing voor proces-, semi-proces- en project georiënteerde software. Peoplesoft heeft voor de procesindustrie een koppeling met de productiesoftware van Marcam.
Elk project is anders
Projectgestuurde productie, voor grote en unieke producten als schepen, is weer een discipline apart. Het is een vorm van discrete productie zonder artikelcodes, met unieke productstructuren en unieke productiefactoren; elk project is anders. Ook hierin is Baan erg ver. Het bedrijf biedt speciale projectplanningsmethoden, die geïntegreerd kunnen worden met andere productievormen van Baan Manufacturing. JD Edwards biedt functionaliteit voor budgettair projectmanagement en koppelt voor de planning naar pakketten als Microsoft Project of Primavera. SAP biedt zowel een logistieke als een financiële invalshoek voor projectproductie.
Baan legt er de nadruk op dat productiesystemen de verschillende productievormen flexibel moeten kunnen toepassen. De software moet de productie ondersteunen van meerdere producten gedurende de verscheidene fasen van hun levenscycli. Baan volgt een uitgekiende strategie in zijn productontwikkeling. Het bedrijf aast op een leidende klant in een specifieke markt en ontwikkelt daar een product voor dat de meest complexe productiesituaties kan behappen. Als dat eenmaal klaar is, kan de software in elk ander bedrijf toegepast worden. Het contract met de KLM voor vliegtuigonderhoud is daar een goed voorbeeld van. De productiesoftware wordt klaargestoomd voor wat men MSO noemt (Maintenance, Services and Operations).
Planningstechnologie
Peoplesoft heeft in het verleden via een partnership met Andersen Consulting de basis gelegd voor zijn productiefunctionaliteit. Zo’n anderhalf jaar geleden voegde het met de acquisitie van Red Pepper planningstechnologie toe aan zijn aanbod. Met eigen productontwikkeling heeft Peoplesoft zijn software verder verbetert en sinds versie 7.5 heeft het snelgroeiende bedrijf discrete productiesoftware voor de Europese markt. Supply Chain management maakt integraal deel uit van deze software, die dus toegepast kan worden voor bedrijven individueel of geïntegreerd in zijn bedrijfskolom.
Oracle heeft voor zijn nieuwste softwareversie (11) ondersteuning van zogenoemde flow-productie geïntroduceerd. Op basis van just in time-principes worden producten met gelijksoortige halffabrikaten en cyclustijden gegroepeerd en door het productieproces geloodst. De productie wordt gedreven door de vraagkant en het product wordt als het ware door het proces getrokken. De (tussen)-voorraden worden laag gehouden en de productiviteit stijgt fors.
Een belangrijk aspect van productiesoftware is verder Product Data Management (PDM). Baan, Peoplesoft en SAP hebben zelf een oplossing voor dit gebied. JD Edwards en Oracle leveren basisfunctionaliteit en ondersteunen interfaces met specialistische leveranciers als Matrix One of Agile, die naast stamgegevens ook het beheer van productontwerpen ondersteunen.
Fundament
Ook planningsmethoden worden steeds verder verbeterd. Met name JD Edwards, SAP en Oracle profileren hun product door te wijzen op geavanceerde planningsmogelijkheden. Deze software vereist geen tijdrovende dagelijkse mrp-run meer (het elke verwerken van alle nieuwe orders in de planning), maar houdt rekening met meerdere productiefactoren (zoals bottlenecks bij toeleveranciers) en doet dit op een snellere manier. Hoewel de nieuwste technologieën nog in producten moeten worden omgezet, of er nog maar pas inzitten, is de erp-industrie op weg naar de systemen die het fundament zijn voor elektronische handel tussen bedrijven.
Erp-verhalen in serie
Computable biedt de komende zes weken in zeven artikelen een overzicht van het aanbod op de erp-markt. Zonder volledigheid te willen en kunnen claimen, worden de producten van de vijf grootste erp-leveranciers ter wereld – Baan, JD Edwards, Oracle, Peoplesoft en SAP – wekelijks op een rijtje gezet. De wekelijkse invalshoek is achtereenvolgens software voor financiën, productie, human resources, beheer van toevoerketens, front office en analyse zijn de onderwerpen. In deze tweede aflevering is software voor productie, planning en distributie aan de beurt.
Een overzicht van de complete serie: