Achtduizend millennium-specialisten wachten nog op een plaats in het bedrijfsleven. De vraag van de bedrijven naar dit personeel laat voorlopig op zich wachten. Hierdoor is er nog geen sprake van het aangekondigde tekort aan menskracht.
Sinds het Jaar 2000-probleem aan de oppervlakte kwam, roepen deskundigen dat het tekort aan personeel een van de struikelblokken vormt bij het vinden van een oplossing. Het Millennium Platform startte in mei een wervingscampagne. Deze leverde ruim elfduizend reacties op. Nu is het een kwestie van wachten op het bedrijfsleven, dat deze mensen moet inhuren.
"We verwachten in het najaar een piek in de vraag naar millennium-specialisten", zegt woordvoerster Jint Wuite van het Platform. "Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van het naderende Jaar 2000-probleem. Ze onderkennen de problematiek. Nu moeten ze er nog mee aan de slag." Van de elfduizend kandidaten ontvangen ongeveer drieduizend mensen een bedankbrief. Op hen zal het Platform verder geen beroep doen. Tweeduizend kandidaten komen direct in aanmerking voor een plaats bij een bedrijf. De overige zesduizend ondergaan een test bij Arbeidsvoorziening en kunnen bij gebleken geschiktheid een opleiding volgen bij een instituut dat is aangesloten bij de Vereniging Opleidingsinstituten Informatica.
Geen probleem
Zolang de vraag naar Jaar 2000-specialisten niet op gang komt, is het risico groot dat de partijen met de geworven mensen in de maag blijven zitten. Ook Randstad Millennium Diensten merkt dat de vraag achterblijft bij het aanbod. "Op dit moment hebben we tweehonderd mensen in dienst, waarvan een aantal ook aan euro-projecten werkt. Ongeveer dertig millennium-specialisten kunnen we momenteel niet plaatsen", zegt medewerker I. Holdinga. Randstad kan, indien nodig, veel meer probleem-oplossers werven. "De capaciteit is geen probleem. Er zijn mensen genoeg."
Ook IT Manpower ondervindt geen problemen om voldoende geschikte mensen te werven. Dit projectbureau neemt IT’ers in dienst en zet ze ondermeer in voor het Jaar 2000-probleem. "Ik denk dat de vraag over enkele maanden losbarst. Maar er zijn voldoende mensen te leveren", aldus businessmanager Ralph Biesbrouck. Directeur Peter Hagedoorn van het Millennium Platform zei tijdens de Nationale Millennium Conventie dat de bedrijven niet al hun probleemoplossers kunnen inhuren. "Dit laat de arbeidsmarkt niet toe. Ondernemingen moeten ook hun eigen personeel voor dit werk vrijmaken." Hagendoorn denkt dat 50 procent van de mensen die zich bij een bedrijf werpen op het Jaar 2000-probleem, ingehuurd kan worden.
Zorgen
Arbeidsvoorziening Nederland is mede-ondertekenaar van het Millennium-convenant. Deze organisatie test de kandidaten en tracht geschikte mensen onder te brengen bij bedrijven. In Amersfoort komt zelfs een apart arbeidsbureau voor Millennium-projecten. Toch maken de medewerkers zich best zorgen over de vraag naar de specialisten. "Het convenant veronderstelt een behoefte aan deze mensen, zonder dat er een grootschalige analyse aan vooraf is gegaan. Het is de vraag hoe de vraag zich zal manifesteren", zegt Herman Puyman van Arbeidsvoorziening. "Als de vraag naar Millennium-specialisten uitblijft is dit natuurlijk niet de verantwoordelijkheid van Arbeidsvoorziening."
Voorlopig is Arbeidsvoorziening bezig met het testen van de deelnemers en hier en daar brengen ze mensen onder. Mocht de vraag inderdaad pas in het najaar op gang komen, dan moeten de geworven kandidaten voorlopig wachten.
Vutters
De betrokkenen verwachten dat met name het midden- en kleinbedrijf (mkb) behoefte zal krijgen aan de specialisten. "Dat is een kwetsbare groep, die vaak te weinig geld heeft voor dit soort projecten. Het mkb kan dus wel wat hulp gebruiken", bevestigt Wuite van het Platform. Onder de geworven kandidaten bevindt zich een behoorlijk aantal vutters. Het is nog maar de vraag of deze groep direct inzetbaar is. Als zij weer gaan werken, verliezen ze hun recht op een vut-uitkering. Het ministerie van Sociale Zaken moet voor dit probleem een regeling treffen, maar de beleidsbepalers lopen volgens Wuite achter. "Daarom raden we hen aan om nog niet aan de slag te gaan en in de wachtkamer te blijven zitten."
Toekomst
De toekomst van de millennium-specialisten is verre van duidelijk. In eerste instantie moeten ze wachten op interesse vanuit het bedrijfsleven. Verder krijgen de meesten een contract dat bij aanvang van het nieuwe millennium afloopt. Wuite gaat ervan uit dat er voor deze mensen ook na dit grootschalige project werk is. "Ze doen de komende jaren natuurlijk veel ervaring op." Wuite geeft aan dat het Platform zich minder verantwoordelijk voelt voor hetgeen er na de eeuwwisseling met de geworven mensen gebeurt.