Windows NT, Internet en gestandaardiseerde computersystemen vormen de belangrijkste aandachtspunten voor Compaq na de overname van Digital. Dit zei topman Eckhard Pfeiffer van Compaq een dag nadat de aandeelhouders van DEC hadden ingestemd met de overname. Hij bevestigde dat 17.000 mensen hun baan verliezen.
Pfeiffer meldde dat de onderneming streeft naar een jaarlijkse omzet van 100 miljard gulden vanaf het jaar 2000. Op korte termijn verwacht de directie van Compaq voor het tweede kwartaal geen verlies, maar ook geen winst. De uitgaven voor de ontslagen en de overname van Digital blijven hierbij buiten beschouwing. De onderneming verwacht gunstige resultaten voor het vierde kwartaal, als Digital een bijdrage gaat leveren aan de omzet.
Pfeiffer bevestigde dat ongeveer 17.000 mensen hun baan zullen verliezen, waarvan tweeduizend bij Compaq. Hij rechtvaardigde deze ontslagen door te wijzen op de overlappingen tussen beide ondernemingen. "Dit zijn er meer dan we in eerste instantie dachten", aldus Pfeiffer. De ontslagen zullen de komende twaalf maanden vallen. Vice president John Rando zei dat de ontslagen in zijn services-afdeling beperkt zal blijven tot administratieve krachten en enkele overlappingen in Europa. Het merendeel van de ruim tienduizend verkoop- en marketingfuncties zullen blijven bestaan. In enkele weken komt er meer duidelijkheid over de slachtoffers van de ontslaggolf.
Palmer weg
In de nieuwe situatie is evenmin plaats voor DEC’s hoogste man Robert B. Palmer. De topman heeft in een brief aan zijn personeel medegedeeld dat hij opstapt. Een reden voor zijn vertrek heeft hij niet gegeven. Betrouwbare bronnen melden dat Palmer een vertrekpremie van ruim 13 miljoen gulden ontvangt. Een aantal topmanagers van Digital heeft wel een plek veroverd bij Compaq. John Rando van Digital Services en Bill Stecker, directeur van Digitals technologie-divisie krijgen een nieuwe topfunctie.
Pfeiffer gaf tijdens een persconferentie aan dat de overname van DEC leidt tot een uitbreiding van Compaqs voorsprong op het gebied van 64-bit computers. De firma zal het Digital Unix en Alpha-processoren volledig ondersteunen en hoopt dit te gebruiken als een strategisch platform voor veeleisende applicaties, zoals gegevenspakhuizen en Internet-handel. Bovendien wil Compaq Digital Unix uitbreiden tot de industriestandaard voor Intels IA-64 architectuur. Compaq werkt ook aan software om goede samenwerking met Windows NT te garanderen. Pfeiffer beweert dat veel klanten hierin geïnteresseerd zijn en dat de eerste Alpha-werkstations en servers onder de naam van Compaq zeer binnenkort uitkomen.