Motorola trekt bijna vier miljard gulden uit voor een reorganisatie, die de onderneming weer winstgevend moet maken. Deze ingreep kost 15.000 banen. De resultaten van de producent van halfgeleiders en mobiele telefoons blijven achter bij de verwachtingen. In Nederland zullen weinig tot geen ontslagen vallen.
Motorola-directeur Christopher Galvin begint aan zijn moeilijkste taak sinds zijn aantreden in januari 1997. De kleinzoon van oprichter Paul Galvin en zoon van de beruchte leidsman Robert Galvin, zal een reorganisatie doorvoeren, waarvan 10 procent van de in totaal 150.000 werknemers het slachtoffer zal zijn. In 1994 had Motorola een marktaandeel van 60 procent op het gebied van mobiele telefoons. Nu is dit nog 34 procent. Op het gebied van draadloze apparatuur heeft de onderneming terrein verloren aan Lucent en Nortel. Verder gaat Motorola gebukt onder de Azië-crisis en de prijzenoorlog op het gebied van de halfgeleiders. De verkoop van chips is de laatste jaren niet gegroeid. Bovendien heeft Motorola enkele belangrijke opdrachten verloren aan concurrenten.
Galvin wil niet aangeven waar de ontslagen vallen. Motorola zei niet-strategische of slecht presterende afdelingen te sluiten. In Nederland heeft Motorola 45 werknemers, die zich voornamelijk bezighouden met verkoop en marketing. Manager Peter van der Galiën van Motorola Benelux verwacht dat de reorganisatie weinig gevolgen zal hebben voor de Nederlandse afdeling. "Ik denk niet dat er in ons land ontslagen vallen."
De herstructurering moet jaarlijks een besparing van anderhalf miljard gulden opleveren. Galvin geeft aan dat Motorola zich voornamelijk gaat richten op de versterking van de digitale cellulaire telefoons en de ingebedde halfgeleiders. De onderneming verwacht voor het einde van het derde kwartaal enkele nieuwe producten te introduceren. Enkele ingewijden verwachten dat Galvin Motorola zal splitsen in twee grote afdelingen. Een voor de infrastructuur van draadloze netwerken, de ander voor consumenten-producten als mobiele telefoons.