Sun Microsystems zal zijn omstreden restricties voor een Java-licentie veranderen. Bovendien wil de onderneming het standaardeninitiatief van de commerciële activiteiten scheiden.
De restricties zijn volgens directeur Alan Baratz van de Suns Javasoft-divisie, die sprak tijdens het Gigaworld IT Forum 1998 niet uniek voor Java, maar gelden voor alle producten van Sun. De restricties werden bekritiseerd vanwege de hoge technische eisen. Bovendien klagen licentie-houders dat de royalty’s en de kosten te hoog zijn. Ook zou Sun zijn plannen voor Java-producten niet delen met licentie-houders.
Baratz gaf tijdens zijn toespraak aan dat Java niet beschouwd moet worden als een Windows-killer. "De Java-technologie is geen besturingssysteem en zal een dergelijk systeem ook nooit vervangen", aldus Baratz.
Muur rond Java-standaard
Sun heeft een aparte divisie opgezet voor het beheer van Java-standaarden. Het wil hiermee een ‘Berlijnse Muur’ opzetten tussen zijn standaardeninitiatief en zijn commerciële activiteiten. Doel is critici ervan te overtuigen dat Sun een goede beheerder is voor de Java-standaard. De laatste maanden groeide de vrees dat de firma te veel controle zou hebben over de technologie. Daarnaast neemt de nieuwe Java Platform Group de verantwoordelijkheid op zich voor de referentie-implementatie van de Java Development Kit (JDK), de Enterprise JDK, Personal Java en Embedded Java. Dit betekent dat de platformgroep op eigen houtje overeenkomsten kan sluiten met bedrijven om de specificatie te verbeteren. De andere divisies van Sun moeten dan meedingen met de concurrenten als het gaat om de verkoop van zijn eigen implementatie van de Java-specificaties.
Jon Kannegaard, de huidige vice-president software van de Java Software divisie, zou de nieuwe, gescheiden Java-afdeling gaan leiden. Verder zet Sun ook een Java productgroep op waar ondermeer de bestaande Enterprise Software groep en de Tools-divisie deel van uitmaken. Die laatstgenoemde tak omvat ontwikkelsoftware zoals de Java Workshop en producten voor de programmeertalen C++ en Fortran. De afdeling voor Unix-variant Solaris blijft gescheiden.