Eind mei stelde Facilicom in Amsterdam zijn eerste lokale 4 Gbps-switch (gigabit per seconde) in werking. Het bedrijf levert telecommunicatie-aanbieders faciliteiten in de meest ruime zin van het woord. Binnen drie maanden komt Brussel aan de beurt voor een Gbps-switch. Dan staan in België en Nederland evenveel switches als in heel Amerika.
Als onderdeel van de Armstrong Group, een in Pittsburgh gevestigde faciliteitenleverancier die de activiteiten drie jaar geleden internationaal ging uitbouwen, startte Facilicom het Europese avontuur in Zweden. "Daar stond de markt al in 1992 wijd open. Dit voorjaar hebben we het Finse Tele One overgenomen, waardoor we nu al tot in Rusland zitten", aldus Jeff Guzy, vice-president Sales, Marketing, en Productontwikkeling.
Het bedrijf dat slechts tweehonderd mensen in dienst heeft, houdt dereguleringen nauwlettend in de gaten. "Zodra er eentje doorzet, bieden wij onze diensten aan." Tot zijn klanten rekent Guzy ondermeer Worldcom, Global One, AT&T, MCI, Sprint en Cable & Wireless.
Glasvezel
"We bieden een volledig digitale infrastructuur. Alle kabels die wij gebruiken zijn van glasvezel", zegt Ronald Honselaar, directeur voor de Benelux. Bovendien is Facilicom lid is van Intelsat, waardoor het in een single hop van glasvezel naar satelliet kan. Satelliet-communicatie maakt overigens maar 3 procent uit van Facilicoms totale belverkeer. De betrouwbaarheid van het realtime ATM-netwerk is verzekerd. "De infrastructuur is zo opgebouwd dat bij het uitvallen van een gedeelte ervan, de pakketten worden omgeleid langs andere routes. Het is één van de weinige ‘zich zelf-herstellende’ netwerken ter wereld."
De klanten kopen switched voice, switched data (alles, ook multimedia) en privé-lijnen. "Onder onze werknemers zitten een groot aantal wiskundigen", zegt Jeff Guzy. Zij zorgen voor de belangrijkste troef: het berekenen van de goedkoopste route. EV