Leveranciers en fabrikanten van apparatuur met ingebedde software worden momenteel overstelpt met vragen over de 2000-bestendigheid. Ze hebben grote moeite tijdig de juiste documentatie over de systemen te leveren. Grondig onderzoek van de hardware is noodzakelijk.
Dit blijkt uit een pilot-onderzoek bij energieproducent UNA. Cap Gemini keek naar de wijze waarop dit energie-productiebedrijf het 2000-probleem aanpakt. Het grootste knelpunt blijkt de tijdige aanpassing van de vele systemen voor procesbesturing te zijn. Alleen bij volledige medewerking van fabrikanten en intensieve onderlinge samenwerking valt dit probleem op te lossen.
UNA onderkent het probleem voldoende, zo concludeert Cap Gemini. In korte tijd valt echter nog veel werk te verrichten. Als fabrikanten geen uitkomst bieden, moeten energieproducenten zelf onderzoek doen. Naar schatting zal dit voor 20 procent van de fabrikanten gelden. Cap Gemini adviseert de vier grote energieproducenten – UNA, Epon, EPZ en EZH – op dit punt de handen ineen te slaan. Daarom is inmiddels besloten tot oprichting van een Millennium Platform Energie.
De gezamenlijke inspanningen in de sector zouden zich ook moeten richten op een collectief scenario voor de besturing van de productie-eenheden tijdens de overgang naar de volgende eeuw. De vraag is of alle centrales tegelijkertijd door de eeuwgrens heen moeten, of dat dit geleidelijk, één voor één, moet gebeuren.