De vakbonden zijn erin geslaagd een voet tussen de deur te krijgen bij EDS. Deze IT-leverancier van Amerikaanse afkomst toonde lange tijd een afkeer van de bonden.
Na anderhalf jaar onderhandelen sloten de partijen vorige week een cao. De bonden moesten voor hun entree wel een prijs betalen; de prestatiebeloning zal deel uitmaken van de voorwaarden. Bij dit systeem is de salarisstijging van de werknemer afhankelijk van de jaarlijkse beoordeling. "De prestatiebeloning is een zwak punt in de cao", beaamt CNV-onderhandelaar Wim Burggraaf. EDS wilde vasthouden aan prestatiebeloning, omdat het bedrijf dit systeem wereldwijd hanteert. De vakbonden staan niet te springen om deze pay for performance-regeling in te voeren. Ook veel voormalige medewerkers van NS en Rijkswaterstaat, die na de overname van de automatiseringsafdelingen bij EDS terecht kwamen, zagen weinig in prestatiebeloning.
Uitstraling
De bonden hebben wel bedongen dat het systeem per 1 januari 2000 verandert. Tot die tijd ontvangen werknemers met een aanvangs- of middensalaris een loonsverhoging van minimaal 2,5 procent. De vakbondsman is tevreden. "We zijn nu binnen bij EDS. Bij reorganisaties of ontslagen gaan wij een rol spelen. En dat is enorm belangrijk." De vakbondsman verwacht dat het akkoord een uitstraling zal hebben naar andere IT-bedrijven van Amerikaanse afkomst. "Ze zullen inzien dat er best met ons valt te praten."
De collectieve overeenkomst heeft een looptijd tot 2001. De cao bevat ook een aantal flexibele arbeidsvoorwaarden. Werknemers kunnen een aantal vrije dagen in geld omzetten of dagen kopen. EDS wil met de cao de arbeidsvoorwaarden eenduidiger maken. De laatste jaren is het bedrijf ondermeer door overnames flink gegroeid. "De cao is een duidelijke stap richting arbeidsvoorwaardelijke integratie van alle bedrijfsonderdelen", aldus Jan Sinoo, president van EDS Benelux. MC