Platinum ambieert al jaren een plek tussen de groten der aarde op het gebied van beheersoftware. De strategie die het softwarebedrijf daarbij volgt, wijkt op technologisch gebied sterk af van wat Computer Associates met Unicenter, Hewlett-Packard met Openview en IBM met Tivoli TME doen. Met het Pro Vision-concept kan een gebruiker een raamwerk opbouwen en tegelijkertijd de hulpmiddelen die hij nodig heeft gebruiken. Bij de concurrentie is het systeem pas operationeel als het raamwerk compleet is.
Volgens Platinum spelen de hulpmiddelen op het gebied van gegevens-, applicatie- en systeembeheer een voorname rol, en niet de grote raamwerken", aldus Nederlands Platinum directeur Roland Schweigl. De ellende, kopzorgen en kosten van implementatietrajecten van de grote systemen van HP en IBM zijn vergelijkbaar met die in de erp-wereld.
Eén tot twee jaar
De installatie van een beheerproduct voor IT-infrastructuren als Openview kan één tot twee jaar in beslag nemen en een investering vergen van meer dan een miljoen gulden. Pas daarna kunnen de hulpmiddelen gebruikt worden. Schweigl: "Het uiteindelijke doel is het hebben van een raamwerk, dat is duidelijk. Over de manier van implementatie lopen de meningen echter uiteen."
Met HP en Tivoli voer je een implementatie uit van twee jaar, waarna het echte werk pas begint. Met de toepassing van een hulpmiddel uit het Pro Vision-concept los je meteen een probleem op. Alle hulpmiddelen uit dat concept communiceren op dezelfde manier en gebruiken dezelfde interface. Naarmate het aantal hulpmiddelen toeneemt, krijgt het raamwerk vorm.
Pro Vision verscheen in oktober vorig jaar op de markt. Destijds had Platinum negen tools ondergedompeld in het Pro Vision-sausje; momenteel zijn dat er ongeveer veertig. Platinum richt zich met deze tools op de gebieden waar HP en IBM gaten of zwakke plekken hebben in hun raamwerken. Met deze leveranciers heeft het bedrijf zelfs samenwerkingsverbanden.
Meta-gegevens
Naast beheersoftware levert Platinum ook producten en diensten op het gebied van gegevenspakhuizen, systeemontwikkeling, het Jaar 2000-probleem en de euro. Zo heeft Platinum een groot deel van de ontwikkeling uitgevoerd van de kern van de repository (waarmee meta-gegevens van meerdere systemen beheerd kunnen worden) van Microsoft. Platinum mag en gaat als enige bedrijf deze technologie poorten naar andere platformen als IBM-mainframe en Unix.
Platinum is groot geworden in database-hulpmiddelen voor IBM-mainframes. De afgelopen jaren richtte Platinum zich meer en meer op open systemen en nam ongeveer 45 bedrijven over. Volgens de Nederlandse directeur komt Platinum daarmee zijn beloften van vier à vijf jaar geleden na. Toen kondigde het bedrijf al aan een platformonafhankelijke beheersoftware te gaan leveren voor open systemen. Platinum kocht het ene bedrijf na het andere, waardoor de cijfers veelal rood gekleurd waren. "We zijn nu ook eindelijk eens winst gaan maken uit de bedrijfsvoering, exclusief acquisities. We groeien qua omzet en ook de winsttrend is positief. Wanneer we definitief en continu winstcijfers zullen gaan noteren weet ik niet", aldus Schweigl.