Kobra is druk doende om zijn erp-diensten buiten de eigen traditionele doelmarkt af te zetten. Na de acquisitie in oktober 1997 door Computer Sciences Corporation (CSC) zegt de dienstenleverancier op het gebied van erp-software meer dan ooit te voren in staat te zijn om ambitieuze, grote, complexe en internationale projecten uit te voeren.
Het bedrijf, gevestigd onder de rook van Rotterdam, heeft zijn eigen gezicht, bedrijfscultuur en naam weten te behouden. Met de kracht van een grote organisatie achter zich. "Zolang het zinvol blijft om de naam Kobra te blijven voeren, doen we dat", aldus directeur Dennis van den Bos. De directie heeft in 1996 al eens nagedacht over de mogelijkheden tot samenwerking met industriepartners, vertelt Van den Bos. Pas in de loop van 1997 was Kobra toe aan een overname. Gedreven door de ambitie om de vleugels ook internationaal uit te slaan, ging de directie met meerdere partijen om de tafel zitten. "CSC ging zeer zorgvuldig met het hele proces om en bleek een goede partner."
Hoger niveau
Van den Bos is te spreken over de houding die zijn moederbedrijf aanneemt. CSC laat Kobra zichzelf zijn en voegt daar de voordelen van een grote organisatie aan toe. "CSC heeft actief gewerkt aan het leveren van kennis, kunde en gereedschappen op het gebied van marketing en projectmanagement voor het uitvoeren van grote projecten. Bedrijven als Ahrend en Delft Instruments hadden we al. Nu opereren we op een nog hoger niveau", aldus Van den Bos. Een voorbeeld van die nieuwe bedrijfsactiviteiten op dat niveau komt tot uiting bij klanten als KPN Telecom.
Baan
Kobra is voornamelijk op implementaties van de Nederlandse Baan software gericht. Van de tachtig consultants, zijn er vijftien actief op het gebied van de erp-software van Oracle en SAP. De rest houdt zich bezig met Baan. Een deel van de activiteiten rond Baan zijn ondergebracht in CSC’s ‘European Baan centre of excellence’. Door deze status is Kobra betrokken bij het neusje van de zalm op het gebied van Baan-implementaties. British Aerospace en de Duitse deelstaat Niedersachsen zijn grote projecten.
Hoewel Kobra een grote mate van autonomie geniet, was het niet in staat geweest om dit alles zonder CSC te doen. "We zouden ons niet zo actief op buitenlandse markten hebben kunnen begeven. Met CSC werken we samen om projecten binnen te halen en uit te voeren. De groei van Kobra wordt enorm gestimuleerd. We nemen dit jaar vijftig nieuwe mensen aan. Dat is vijf keer zoveel als in 1997", zegt Van den Bos, die zo’n beetje als enige in de huidige automatiseringswereld verklaart geen problemen te hebben met het werven van personeel. Hij spreekt hierbij over het geheim van de smid waar hij zelf het geheim niet van kent. In de groeispurt streeft Kobra ernaar om naast Baan ook een belangrijke partij te worden op het gebied van Oracle- en SAP-implementaties.
Gevraagd naar trends in de erp-markt zegt Van den Bos te constateren dat er een spanningsveld bestaat tussen de stabiliteit van software en de marktvraag naar nieuwe functionaliteit. Leveranciers brengen als een ‘dolle’ nieuwe functionaliteit op de markt, waardoor het productaanbod in eerste instantie niet of nauwelijks stabiel is. "De markt is hier voor een deel zelf de zondaar, omdat ze ook steeds meer vragen", meent Dennis van den Bos.