De Nederlandse IT-bedrijven moeten snel de gevolgen van de wet Flexibiliteit en Zekerheid bestuderen. Dit zegt Rik Enklaar van Randstad Automatiseringsdiensten. "Deze wet kan grote gevolgen hebben voor de verhoudingen tussen werkgever en werknemer." De Vereniging voor ICT Nederland onderzoekt of overkoepelend overleg nodig is.
Demissionair minister Ad Melkert van Sociale Zaken heeft voor het verstrijken van zijn eerste termijn de wet Flexibiliteit en Zekerheid door het parlement geloodst. De Eerste Kamer stemde onlangs in met dit "meest fundamentele wetsvoorstel uit mijn periode", zoals Melkert het zelf omschrijft.
De gevolgen van de zogenaamde ‘Flexwet’ zijn snel zichtbaar. Vanaf 1 januari 1999 gaat de regeling van kracht. De wet versterkt de rechtspositie van flexibele werknemers. Achtereenvolgende tijdelijke contracten die samen een termijn van drie jaar bestrijken, gaan over in een contract voor onbepaalde tijd. Een werknemer krijgt eveneens recht op een arbeidsovereenkomst zonder einddatum, als hij drie achtereenvolgende contracten voor bepaalde tijd bij een werkgever heeft getekend.
Tienduizend mensen
De Wet allocatie arbeidskrachten door Intermediairs gaat in op 1 juli van dit jaar. Op deze dag vervalt de maximale uitzendperiode van zes maanden. De uitzendovereenkomst wordt beschouwd als een arbeidscontract. Het verschil tussen een gedetacheerde werknemer en een uitzendkracht is hierdoor kleiner. Uit het Branche-onderzoek Automatiseringsmarkt 1998 van VNU Business Publications blijkt dat 4,5 procent van de IT’ers met een tijdelijke aanstelling werkt. Minder dan 1 procent heeft een contract voor de duur van een project. Ongeveer 1,4 procent van de automatiseerders werkt via een uitzendbureau. Bijna 7 procent van de 143.000 automatiseerders, ongeveer tienduizend mensen, ondervindt de gevolgen van de nieuwe wet.
Gevaren
Randstad was nauw betrokken bij de totstandkoming van de wet en heeft de gevolgen ruim tevoren zien aankomen. Andere IT-bedrijven bestuderen de wet. De regelgeving dient de flexibele werknemer meer zekerheid te bieden. Volgens vakbond De Unie kleven er ook gevaren aan de Flexwet. Bestuurder Jan Verbaan vreest dat werkgevers na twee contracten met de medewerker geen nieuw contract aanbieden. "Bedrijven zullen erg oppassen voor ze mensen een derde contract geven, hetgeen leidt tot een dienstverband voor onbepaalde tijd." Het lijkt er dus op dat er na twee tijdelijke contracten een nieuwe selectie plaats gaat vinden, alvorens werkgevers besluiten een derde overeenkomst aan te bieden. De vakbondsman erkent dat de krapte op de arbeidsmarkt de kansen op dit soort praktijken verkleint. Enklaar bevestigt wel dat werkgevers op een andere manier naar hun personeel zullen kijken. "Ze gaan bepalen welke groepen werknemers ze wel en niet langdurig aan zich willen binden."