ICL gaat samen met Microsoft applicaties ontwikkelen op basis van Windows NT. De komende drie jaar levert dat in Europa duizend banen op. Maar liefst vierduizend medewerkers van ICL worden omgeschoold tot Microsoft Certified systeem engineers en ontwikkelaars.
Het nieuwe beleid van ICL (onderdeel van Fujitsu) is opvallend, want het bedrijf richtte zich tot nu toe vooral op grote organisaties. De samenwerking met Microsoft moet ertoe leiden dat ICL ook andere markten verovert.
Keith Todd, chief executive van ICL, maakte bekend dat de samenwerking vooral gericht is op vier markten. "Dankzij de samenwerking met Microsoft kunnen we ons nu richten op de detailhandel, onderwijs, overheid en de integratie van netwerken." In het vervolg kiest ICL bij voorkeur voor de software van Microsoft, maar als een klant liever andere software wil kan dat ook.
Drie jaar
Todd wil niet aangeven hoe groot het aandeel in de omzet zal bedragen. De samenwerking heeft die in principe een duur van drie jaar. Hij legt er de nadruk op dat de samenwerking met Microsoft niet betekent dat de bestaande systemen een stille dood gaan sterven. "Wij blijven onze mainframes, Unix-servers en netwerken ondersteunen."
Met de samenwerking hoopt ICL vooral markt te veroveren bij de overheid. Hiertoe wil het bedrijf samen met Microsoft het concept van één loket uitwerken. Volgens het ‘Cafexpress’ (Citizen Access Front End) krijgt de burger in de nabije toekomst via personal computers toegang tot alle diensten van de overheid.
In Engeland heeft ICL een sterke positie in scholen. Onder de naam UK National Grid for Learning zijn enkele grote projecten verwezenlijkt. Zo is het Merseyside Education Online Network opgezet voor 15.000 leerlingen en 600 leraren. Via dit netwerk krijgen zij toegang tot de modernste ICT-hulpmiddelen.
ICL en Microsoft werken nu aan een nieuwe suite van educatieve software onder de naam Icon5. Deze bevat onder andere software voor de toegang tot Internet, het vereenvoudigen van het beheer van IT-systemen, beveiligde toegang vanuit huis tot schoolsystemen en een methode om oude computers langer te kunnen gebruiken
Omscholing
Geen van beide bedrijven wil exact inzicht geven in de investering die zij doen in hun samenwerking. Duidelijk is wel dat er veel geld gaat zitten in het omscholen van ICL medewerkers. Het gaat hierbij volgens een woordvoerder om het grootste omscholingsproject in Europa. Ongeveer 4.000 medewerkers van ICL gaan opleidingen volgen voor Mcse (Microsoft Certified Systems Engineer) en Mcsd (Microsoft Certified Solution Developers). Om het bouwen van applicaties te kanaliseren komen er zeven ‘Solution Centres’ in Engeland, Zweden, Polen en Amerika. Bij de Nederlandse vestiging is men nu bezig met het opzetten van een callcenter dat werk moet gaan bieden aan vijfhonderd mensen.