De Amerikaanse Federale Handelscommissie (FTC) zal een anti-trustzaak aanspannen tegen Intel. De chipfabrikant zou misbruik maken van zijn monopolie-positie. De onderzoekers hebben waarschijnlijk meer tijd voor het vergaren van bewijs dan het ministerie van Justitie in de zaak die momenteel speelt tegen Microsoft.
Het onderzoek van de commissie richt zich met name op de beschuldiging dat Intel technische informatie achterhoudt voor afnemers waarmee de chip-producent een geschil heeft. Ook zou Intel PC-fabrikanten benadelen die met concurrenten zaken doen. De onderneming maakt hierbij gebruik van kortingen voor afnemers die de Intel-chips exclusief gebruiken. Deze handelwijze werk volgens concurrenten prijs-afspraken in de hand. Intel meent dat zijn handelwijze gerechtvaardigd is.
Processen
Digital en Intergraph die een aanklacht tegen Intel indienden vanwege schending van patenten, zeggen nadien door de chip-fabrikant benadeeld te zijn. Digital startte in mei 1997 een proces tegen Intel. Vervolgens wilde Intel geen informatie over chip-specificaties meer geven en dreigde de levering van de producten stop te zetten. Inmiddels is deze zaak geschikt door de verkoop van Digitals halfgeleiderfabrieken aan Intel. De FTC keurde deze verkoop goed onder de voorwaarde dat Digital ontwikkel-licenties verstrekt aan andere chip-producenten. In april van dit jaar tikte de Amerikaanse rechter Intel op de vingers, na een soortgelijke klacht van Intergraph.
Uitbreiden monopolie
De producten van Intel zijn nagenoeg op elke PC ter wereld terug te vinden. De onderzoekers van de Handelscommissie vrezen dat Intel deze monopolie-positie wil uitbreiden naar andere markten als die van de grafische- en netwerkchips. Intel kan PC-fabrikanten dwingen deze chips te kopen door ze te koppelen aan de processor-chips voor de PC. Analisten geven aan dat de commissie, die dezelfde anti-trustbevoegdheden bezit als het Amerikaanse ministerie van Justitie, Intel kan opsplitsen om de markt open te breken voor concurrenten. De meeste specialisten verwachten dat de onderzoekers hoogstens de praktijken van Intel in geringe mate zullen indammen.
De anti-trustzaak tegen Intel heeft enkele verschillen met de aanklachten van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen Microsoft, de andere helft van de Wintel-duopolie. De Handelscommissie werkt niet onder druk van een naderende uitgave van een nieuw product, zoals Windows 98. De juristen hebben daarom meer tijd om voldoende bewijs tegen Intel te verzamelen.