Het Nederlandse bedrijf Bwise introduceert software waarmee bedrijven de gevolgen van het herinrichten van bedrijfsprocessen vooraf kunnen beoordelen. Een van de eerste gebruikers is het Sint Lucas Ziekenhuis in Winschoten.
Vier jaar geleden richtten Tim Willems (commercieel directeur) en Luc Brandts (technisch directeur) Bwise op. "Wij begonnen als een consultancy-bedrijf dat zich specialiseerde in het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Hiervoor hadden we tools nodig, maar de hulpmiddelen die op de markt waren bestreken slechts een deel van het bedrijfsproces. Daarom bouwden we zelf software waarmee we het totale bedrijfsproces kunnen nabootsen", zegt Willems.
Durfkapitaal
Om het product verder te ontwikkelen was echter een kapitaalinjectie nodig. Daarvoor klopten de oprichters aan bij enkele verstrekkers van durfkapitaal. Ondanks het ontbreken van een bèta-versie slaagden zij erin 1 miljoen gulden los te peuteren bij de investeerders Holland Venture en FMR International. Sake Bosch, investment manager bij Holland Venture, geeft toe dat het ongebruikelijk is durfkapitaal te verstrekken aan een bedrijf dat nog geen afgerond product heeft. "Toen wij begin vorig jaar met het bedrijf in contact kwamen, moesten we afgaan op ervaringen van gebruikers die met de oerversie van Bwise ervaring hadden opgedaan. Die ervaringen waren positief. Bovendien letten we als verstrekkers van durfkapitaal ook op andere zaken. In dit geval gaf de integrale benadering van de software van Bwise de doorslag."
Een gebruiker van het eerste uur is J. Schneider, directeur van het Sint Lucas Ziekenhuis te Winschoten. "Wij werken al vier jaar met de software en we zijn er erg tevreden over." Schneider legt uit waarom hij behoefte heeft aan software waarmee hij vooraf kan toetsen of veranderingen in de manier van werken de gewenste resultaten opleveren. "In een ziekenhuis hebben de diverse afdelingen hun eigen winkeltje. Dat betekent dat gegevens vaak op diverse plaatsen zijn opgeslagen en afdelingen geen rekening met elkaar houden. Met de software van Bwise kunnen we de bedrijfsprocessen optimaliseren."
Schneider geeft een voorbeeld om dat te illustreren. "Als je het aantal transporten van bedden per lift wilt opvoeren, dan kun je met Bwise controleren of dat in de praktijk op problemen zal stuiten."
Twee versies
Bwise is beschikbaar in twee versies, Bwise Professional en Bwise Expert. De eerste versie is bedoeld voor de gebruiker die geen IT-expert hoeft te zijn. De tweede versie biedt deskundigen de mogelijkheid zelf processen te definiëren. De prijzen van de twee versies zijn respectievelijk 24 en 48 duizend gulden.
Bwise slaat de modellen van de beschreven organisatie op in een repository die is gebaseerd op de Unified Modeling Language (UML). Andere gebruikers van deze objectgeoriënteerde taal zijn Compuware, Usoft, Cayenne, Microsoft en andere software-ontwikkelaars.
Een van de partners met wie Bwise in zee gaat, is applicatie-ontwikkelaars Usoft. Paul Mallens, marketingmanager Europa bij Usoft, licht toe. "Bedrijven zijn vaak gedwongen om te veranderen omdat ze alleen door het verbeteren van hun kernactiviteiten de concurrentie voor kunnen blijven. Maar ze zijn vaak onzeker omdat ze de gevolgen niet goed kunnen overzien. Met de software van Bwise is dat van tevoren na te bootsen."
Internationaal
Het succes van Bwise heeft ook de aandacht getrokken van andere verstrekkers van durfkapitaal. Sake Bosch van Holland Venture prijst zich dan ook gelukkig dat hij vorig jaar de juiste beslissing heeft genomen met de investering van 1 miljoen. De afgelopen maanden heeft het bedrijf enkele belangrijke orders in de wacht gesleept, maar men wil nog geen namen noemen. Bosch vindt de markt waar Bwise actief is zo veelbelovend dat er al weer een nieuwe kapitaalinjectie op stapel staat. "In de loop van dit jaar zal het tijd worden verder te internationaliseren. Hiervoor is risicodragend kapitaal nodig dat wij zullen verstrekken. In het algemeen wordt ervan uitgegaan dat voor het opbouwen van internationale marketing en verkoop vijf tot tien keer zoveel geld nodig is als voor het ontwikkelen van een product. Daarom zal Bwise in de tweede helft van 1998 weer een beroep op ons doen en wij zullen dat zeker honoreren".
Bij Bwise, gevestigd in Den Bosch, werken tien mensen. Vorig jaar bedroeg de omzet ongeveer drie ton; voor dit jaar verwacht het bedrijf een omzet van boven de 1 miljoen gulden.