Het moest wel gebeuren: Microsoft heeft de oorlog verklaard aan de Internet-gemeenschap. In eerste instantie besteedde Microsoft geen aandacht aan Internet, maar dat veranderde toen duidelijk werd dat er meer kansen dan bedreigingen lagen. Razendsnel stopte Microsoft TCP/IP in zijn producten en bracht het zijn eigen browser op de markt, Internet Explorer (IE). Verder brachten ze een op NT gebaseerde webserver uit, de Internet Information Server (IIS).
Deze producten zijn zeer succesvol, ondanks het feit dat ze achterlopen bij concurrerende producten, met name Netscape Navigator en Suite Spot. Iedereen zal inmiddels wel weten dat de bundeling van IE met Windows 95 heeft geleid tot de ernstige beschuldiging van oneerlijke concurrentie aan het adres van Microsoft door de Amerikaanse overheid. Het is wel hypocriet dat men in de Verenigde Staten het commercieel succes verheerlijkt, maar een werkelijk groot succes op deze manier aanvalt. Cynici concluderen dat het om een ritueel dansje gaat dat verder geen effect zal sorteren. Het is echter behoorlijk irritant voor Microsoft. De advocatuur verdient er overigen goed aan.
Er zijn wat kleine succesjes geboekt, maar die zullen nauwelijks impact hebben. Netscape heeft er hoegenaamd niets aan als Microsoft wordt gedwongen om twee versies van Windows 95 op de markt te brengen, één met, en één zonder IE. Het is al te laat: Netscape kan niet als afzonderlijk bedrijf overleven. Waarschijnlijk zullen Microsoft en IBM met elkaar in de clinch gaan om de lucratieve markt voor server-suites te veroveren. Microsoft moet deze strijd winnen om het hoofd boven water te kunnen houden. Daarna zal Oracle Netscape overnemen, zodat zij ook een ‘suite’ kunnen aanbieden. De dagen van afzonderlijke server-producten zijn geteld. De suites zullen winnen, goed of slecht, net als op de desktop. In dit scenario is een gratis versie van Navigator niet meer dan een handig marketinginstrument.
De Internet-supporters worden niet goed van deze ontwikkelingen. Totdat de NC’s het van de PC’s winnen en Java OS invloed kan krijgen, zal iedereen IE gebruiken. Tegen die tijd zal de Microsoft-versie van Internet gemeengoed geworden zijn. Deze implementatie is niet koosjer als het gaat om internationale standaarden. Microsoft heeft de standaardbrowser van Sun geïmplementeerd, maar heeft zoveel toeters en bellen toegevoegd dat het weer een echte Microsoft-standaard geworden is. Microsoft heeft het Web gekaapt! Bij Netscape zijn het evenmin engeltjes. Ook de Netscape-producten hebben specifieke uitbreidingen, zoals ‘cookies’ en ‘plug-ins’. Het is niet vreemd dat Sun alles op alles zet, maar ze kunnen nog maar weinig tegen Microsoft uitrichten. Ze proberen het wel, onder meer door te beweren dat de door Microsoft uitgebreide versie van JVM strijdig is met de licentie-overeenkomst. Misschien krijgt Sun hier wat compensatie voor, maar de gebruikers zijn er niet mee geholpen.
Op dit punt kunnen we ons afvragen waarom dat dominante Microsoft toch zo zijn best doet om zulke wenselijke standaarden om zeep te helpen. Het antwoord is dat webtechnologie de deur open zet voor de NC, het alternatief voor de PC, en daarmee ook een alternatief voor Microsoft. Dit is een serieuze zaak.
Tot op heden voldeed de Microsoft-implementatie niet aan de beveiligingseisen van de JVM, omdat hij is geïntegreerd met OLE, het oorspronkelijke Activex-concept. Hierdoor kunnen Java-applets met OLE-controls geïntegreerd worden, hetgeen twee directe gevolgen heeft: het draait alleen op een PC en niet op een NC, en het is een prachtige manier om virussen op de PC te introduceren (ik weet niet hoe Microsoft dit tot een voordeel kan ombuigen, maar lukken zal het ze).
Daar houdt het nog niet mee op. Microsoft heeft zijn eigen scripttaal naast Netscapes Java Script, maar daar bestaan dan ook nog geen standaarden voor. Microsoft heeft Dynamic html gedefinieerd (Dhtml): hetzelfde principe als Java-applets, maar niet volledig objectgeoriënteerd en ook geen standaard. Door uitbreidingen op de Java-standaard in de eigen Java-omgeving te introduceren (‘verbeteringen’ noemt Microsoft ze) heeft Microsoft de rest van de wereld uitgedaagd.
Het wijzigen van de JVM is al erg genoeg, maar het wijzigen van de door iedereen geaccepteerde Sun-standaarden voor Java heeft overal tot grote verontwaardiging geleid. Puristen zijn een lobby op het Internet gestart om gebruikers ertoe over te halen de Microsoft J++ ontwikkelomgeving links te laten liggen en te kiezen voor Sun, Symantec en dergelijke. Tot nu toe heeft de web-lobby leveranciersspecifieke overnames kunnen weerstaan, maar tenzij gebruikers er echt werk van maken, zal Microsoft opnieuw winnen. Het enorme potentieel van Java zal dan worden opgeslokt door de middelmaat van de PC.
De conclusie is simpel: boycot Microsofts J++ 6.0 totdat Microsoft aan de standaarden voldoet. Anno 1998 zou Microsoft meer vertrouwen in de eigen positie moeten hebben; ze zouden standaarden moeten ontwikkelen in plaats van frustreren. Waar zijn ze zo bang voor?