Friesland Coberco Dairy Foods (Fcdf) heeft het uitbestedingscontract met EDS voor het beheer van de IT-infrastructuur niet verlengd. Het zuivelconcern is in zee gegaan met Unisys die het de komende vijf jaar mag proberen.
Fcdf is vorig jaar voortgekomen uit de fusie tussen vier zuivelbedrijven. Het succesvolste bedrijf, Friesland Dairy Foods (FDF), besloot drie jaar geleden de complete automatisering aan EDS uit te besteden. Het automatiseringsbedrijf zorgde voor de applicatie-ondersteuning en het beheer van de IT-infrastructuur en nam al het IT-personeel over. Het contract had een looptijd van zeven jaar, met een proefperiode van drie jaar. Het nieuwe concern maakte gebruik van deze opzegtermijn en besloot het operationeel netwerkbeheer en systems management aan Unisys te gunnen. EDS blijft wel de melkgeldadministratie beheren, ook omdat het systeem eigendom is van het Amerikaanse bedrijf. Gerben Otter, manager information services van Unisys, ambieert op termijn ook de applicatie-ondersteuning van EDS over te nemen. Zijn bedrijf zal zich echter eerst moeten richten op de vervanging van het heterogene Tokenring-netwerk door Ethernet.
Praktijk
Het mislukken van de complete outsourcing bij het vroegere FDF is te wijten aan een aantal klassieke valkuilen, vertellen ingewijden. Zo waren de verwachtingen bij FDF veel te hoog gespannen. Het management van het zuivelbedrijf had het idee dat door uitbesteding ook alle IT-problemen waren opgelost. EDS had FDF voorgespiegeld dat het kon profiteren van de grootschaligheid waarop het bedrijf opereert. Wanneer in Nederland geen oplossing voor een IT-probleem voorhanden was, dan legde men het vraagstuk voor aan vestigingen in de rest van de wereld, zo was de achterliggende gedachte. Dit bleek in de praktijk tegen te vallen. Hetzelfde gold voor de verwachting van FDF om continu door EDS ingelicht te worden over de gevolgen van recente IT-ontwikkelingen, zoals de groei van enterprise resource planning-systemen.
Wantrouwen
Verder bestonden er grote verschillen op technologisch vlak. Bij FDF draaiden OS/2- en AS/400-platformen. EDS werkte echter met een duidelijke visie op de inrichting van een IT-infrastructuur, onderbouwd met vanuit Amerika uitgevoerde studies. De voorkeur van de automatiseerder ging uit naar Novell; OS/2 en AS400 pasten niet in het plaatje. Het opleggen van deze visie aan de zuivelonderneming stuitte veel FDF-automatiseerders tegen de borst. Daarbij speelde mee dat de keuze voor uitbesteding voornamelijk een directiebeslissing was, waarbij het merendeel van de medewerkers hun vraagtekens zette. Cultuurverschillen tussen het Amerikaanse EDS en het agrarisch karakter van FDF, dat zelf ook een fusieproduct van diverse coöperaties was, bevorderden een soepel lopende samenwerking evenmin.
Een ander probleem dat boven kwam drijven, was het gevolg van de beslissing om de circa dertig IT-medewerkers naar EDS te laten overstappen. Daardoor viel alle IT-kennis binnen FDF weg en misten de commerciële mensen een intern klankbord. Oplossingen die EDS aandroeg, werden daardoor wantrouwig bekeken. In het nieuwe contract met Unisys wil FCDF deze kwestie verhelpen door weer eigen IT-managers aan te stellen.
Bitter
Voor EDS is het niet verlengen van het contract een bittere pil. Het is de tweede keer in korte tijd dat het bedrijf een klant verliest, terwijl het juist streeft naar uitbreiding van zijn positie van als middelgrote IT-dienstverlener in Nederland. Een paar weken geleden meldde Rijkswaterstaat dat het beheer van het zogeheten V&W-net van EDS naar Getronics is overgegaan.
Unisys beschouwt het binnenhalen van de opdracht als een bewijs dat verdere groei in de uitbestedingssector mogelijk is. Het bedrijf deed al eerder zaken met FDF en leverde diverse A-series computersystemen.