Goedkope radiotechniek maakt draadloze communicatie mogelijk tussen mobiele telefoons en laptops. Ericsson, IBM, Intel, Nokia en Toshiba hebben gezamenlijk een open standaard ontwikkeld voor deze nieuwe technologie. Ze verwachten dat deze open specificatie (codenaam Bluetooth) zal uitgroeien tot een universele technische standaard.
De initiatiefnemers zijn bijzonder optimistisch over de toekomst van de nieuwe technologie. Het gemak voor de gebruikers wordt aanzienlijk vergroot als straks geen kabeltjes meer nodig zijn om gegevens van de ene computer naar de andere te brengen. Binnen een straal van tien meter kunnen apparaten die van een radiomodule zijn voorzien, moeiteloos communiceren. Volgens de ontwikkelaars moet het dan ook wel heel gek lopen als niet alle fabrikanten van telecommunicatie- en computerapparatuur zich aan deze technologie conformeren. Enig beletsel in de vorm van royalty’s bestaat er niet. Toshiba verwacht dat elke notebook-fabrikant de radio-eenheden gaat inbouwen.
De hardware-kosten zijn laag. Ericsson noemde een prijs van tien dollar voor de benodigde radiomodules. Als de nieuwe technologie aanslaat en de vraag toeneemt kan de prijs zakken naar slechts 2 dollar. Ook technisch is er geen hindernis. De module verbruikt nauwelijks energie, waardoor de batterijen van de laptop niet snel opraken.
Poort
Behalve voor laptops kan de mobiele telefoon ook voor andere apparatuur werken als een soort poort naar de buitenwereld. Te denken valt aan palmtops, personal digital assistents, Windows CE computers en handheld computers. Ook digitale camera’s kunnen straks snel en eenvoudig met PC’s communiceren, zo benadrukte Johan Siberg, president Ericsson Mobile Communications. In de toekomst kunnen ook randapparaten als printers en scanners van radio-modules worden voorzien.
Voor het Bluetooth-project hebben de vijf ondernemingen hun kennis gebundeld. Ericsson leverde de elementaire radio-technologie. Toshiba en IBM werken aan een gemeenschappelijke specificatie om Bluetooth-technologie op te nemen in mobiele apparatuur. Intel brengt zijn geavanceerde chip- en software-expertise in. De Finse fabrikant Nokia ontwikkelt software voor radio en handsets.