Toen vijftien jaar geleden de eerste PC’s Nederland binnendruppelden, was Byte het lijfblad voor elke zichzelf respecterende PC-fanaat. In Byte vond je recensies en benchmarks van de laatste hardware en software. Meestal volstrekt onbegrijpelijk, maar daarom niet minder interessant.
Daarnaast een keur aan intrigerende rubrieken, zoals Garcia’s Circuit Cellar, waarin de auteur uit de doeken deed hoe men bijvoorbeeld zelf een op de PC aan te sluiten anti-inbraaksysteem voor de garage en het tuinhuisje in elkaar kon solderen. En niet te vergeten Chaos Manor, de columns van science fiction-schrijver en pionierend PC-gebruiker Jerry Pournelle, die door de IT-leveranciers werd verwend met gratis spulletjes en daar dan steevast positief-kritisch over schreef.
Soms neem ik weer eens een Byte, al was het alleen maar vanwege de nostalgie. Het blad is inhoudelijk nauwelijks veranderd. De recensies en benchmarks zijn nog steeds even onbegrijpelijk en interessant, de Circuit Cellar is verdwenen, en Jerry Pournelle schrijft nog steeds positief-kritisch over de spulletjes die hij gratis heeft gekregen. Byte is een constante factor in het leven, en dat is nooit weg. Wel is het blad aanmerkelijk dunner geworden. Adverteerders lijken meer heil te zien in echte vaktijdschriften en lifestyle-bladen zoals Wired.
Laatst werd mijn aandacht getrokken door een Byte met de kop ‘Crash-proof computing’. Dat zag er goed uit. Niet dat ik iets te klagen heb; het Blue Screen of Death kom ik niet vaker dan eens per maand tegen, en met een paar hangende tasks per week kan ik prima leven. Maar toch, elke maatregel die de betrouwbaarheid ten goede komt heeft mijn volle aandacht, dus snel de Byte gekocht en het desbetreffende artikel opgeslagen.
Heeft Byte het antwoord op de stabiliteitsproblemen die zoveel van onze vakbroeders plagen, Bill Gates incluis? Dat zou fijn zijn. Het blad geeft negen tips om het Blue Screen of Death te voorkomen. Hieronder vat ik ze voor u samen; oordeelt u zelf. De tips zijn: installeer zo weinig mogelijk software; installeer meer geheugen; formatteer regelmatig uw harde schijf en installeer alle software opnieuw; draai zo weinig mogelijk programma’s tegelijk; gebruik geen testversies van nieuwe software; koop goede hardware; rommel niet met uw systeem; draai diagnoseprogramma’s om te zien wat er mis is; repareer alles wat stuk is. Maar denk niet dat u er daarmee bent, want, aldus de auteur: ‘PC’s will continue to crash’.
Als de auto-industrie er net zo voor zou staan als de PC-industrie, zou mijn auto elke maand een paar keer langs de kant van de weg staan en elke maand betrokken zijn bij een ongeluk met dodelijke afloop. Om dit ongemak te voorkomen, zou ik de volgende tips kunnen opvolgen: ik zou mijn auto zo weinig mogelijk moeten gebruiken, meer benzine moeten tanken, regelmatig de motor moeten demonteren en daarna weer in elkaar zetten, zo weinig mogelijk personen tegelijk moeten vervoeren, geen prototype moeten besturen, een betrouwbare auto moeten kopen, niet zelf onder de motorkap moeten rotzooien, en naar de garage moeten gaan als er iets stuk was. En zelfs dat zou niet helpen.
De eerste PC had een kloksnelheid van 1 MHz. Vandaag de dag ben je met een Pentium op 75 MHz het lachertje van de afdeling; 266 MHz is geloof ik de laatste norm. Terwijl de performance met meer dan een factor tweehonderd is toegenomen, is de betrouwbaarheid achteruit gehold. De enige remedie die we kunnen bedenken is het verwijderen van software en het regelmatig formatteren van onze harde schijf. Een indrukwekkende prestatie na vijftien jaar ontwikkeling!