De invoering van de euro leidt nog niet tot een eenduidige salarisadministratie in Europa. De inhoudingen en rekenregels van de verschillende lidstaten van de Europese Monetaire Unie, en dus het verschil tussen bruto en netto loon, blijven onderling van elkaar afwijken.
De euro is slechts de eerste stap naar een eenvoudigere Europese salariëring, wat met name handig is voor internationaal opererende organisaties. Een fiscale reorganisatie is vereist om alle Europese administratiesystemen op één lijn te krijgen.
Onlangs organiseerde CMG, de grootste verloner in Nederland, een bijeenkomst over de impact van de invoering van de euro op salarisadministraties. Volgens Lourens van Herk, directeur van CMG Bedrijfsinformatiesystemen, zal de invloed van de euro het meest merkbaar zijn bij salarisadministraties. Loonkosten maken zo’n 60 procent van de totale bedrijfskosten uit. Niet alleen het psychologische effect dat salaris in een ander valuta heeft voor werknemers, maar ook het bedrijfsorganisatorisch effect is verstrekkend. Wanneer willen medewerkers, personeel en klanten ‘over’ op de euro?
Euro-
Een druk bezocht euro-seminar voor klanten bewees volgens Van Herk dat er een enorme interesse bestaat in het vraagstuk rond de euro, maar dat minder dan 2 procent van CMG-klanten serieus over de impact ervan had nagedacht. De grote financiële instellingen lopen voorop in het euro-fähig maken van hun automatisering. Het interbancaire betalingsverkeer, dat door Interpay afgehandeld wordt, vindt vanaf 1 januari 1999 in euro’s plaats. Banken handhaven de gulden in hun interne administraties tot 2001. De gulden blijft tot dat moment dominant. Dat geldt voor zowel het bedrijfsleven als de overheid. Instanties als de Belastingdienst accepteren wel al aangiftes in euro’s.
In de overgangsperiode kunnen bedrijven naast hun salarisspecificatie in guldens het netto uit te keren bedrag tevens in euro’s vermelden. Werknemers kunnen zo alvast wennen aan de nieuwe valuta. Banken converteren op afschriften gratis van euro naar gulden en vice versa. RV