Peoplesofts nieuwste versie bedrijfssoftware komt tegemoet aan de wensen van gebruikers. Dit blijkt uit de ervaringen van Hewlett-Packard, dat bezig is met een Peoplesoft-implementatie. Tijdens de vorige week in Disneyland gehouden gebruikersbijeenkomst verklaarde een automatiseerder van dit bedrijf dat versie 7.5 veel zwakke punten aanpakt die versie 7 nog kenmerkten.
HP implementeert versie 7 van de distributiemodule voor zijn Europese distributiecentra in Grenoble en Boeblingen. De PC-fabrikant is een belangrijke klant van Peoplesoft in Europa. Volgens de HP-technicus is het moeilijk om standaardfuncties te hergebruiken en zijn de kosten van het implementeren van een nieuwe versie hoog en moeilijk te voorspellen. "Versie 7.5 is veel beter en lost veel lacunes uit versie 7.0 op."
Verder geeft de softwareleverancier volgens HP weinig richtlijnen bij het inrichten van de IT-infrastructuur. De huidige versie van de database van Informix is niet stabiel onder het product van Peoplesoft. Bovendien komt Internet-toegang nog niet goed uit verf met de betreffende erp-software. Om deze problemen uit de weg te gaan, overweegt HP zijn implementatie van versie 7 om te zetten in een implementatie van versie 7.5. "Maar die beslissing hebben we nog niet genomen. Dat is een afweging tussen het grotere probleemoplossend vermogen van de software en reeds gedaan werk", aldus de HP-medewerker.
Snelle groei
Peoplesoft bewijst met het project bij HP in Europa in ieder geval dat het meer is dan een leverancier van HR-software (Human Resources), waarin het groot is geworden. Directeur Dave Duffield daarover: "In 1997 hebben we voor het eerst in onze geschiedenis minder dan de helft van onze omzet behaald met HR-software." De meeste groei realiseerde het bedrijf met financiële software.
Peoplesoft is met ruim achthonderd miljoen dollar omzet in 1997, één van de grootste erp-leveranciers ter wereld. Het is zonder enige twijfel het snelst groeiende erp-bedrijf. Terwijl Peoplesoft vorig jaar 80 procent groei bereikt, bleven concurrenten SAP en Baan achter met op zichzelf ook al indrukwekkende groeipercentages van rond de 60 procent. Peoplesoft is echter altijd sterk op de Verenigde Staten georiënteerd geweest, en behaalde vorig jaar slechts 17 procent van zijn omzet buiten Noord-Amerika, waarvan 4 procent in Europa. Maar Duffield is vastbesloten om zijn bedrijf (dat pas sinds 1987 bestaat) ook in Europa succesvol te maken. Versie 7.5, die grotendeels aangepast is aan de Europese markt, speelt daarin een belangrijke rol.
Stropdassen
Nogal opmerkelijk van Peoplesoft is de bedrijfscultuur. Topman Dave Duffield staat te boek als visionair en maakt een zeer rustige indruk. Zo predikt hij bijvoorbeeld een non tie policy. Iedereen op het Peoplesoft hoofdkwartier draagt vrijetijdskleding. "Wat voor voordelen heeft het als mensen een pak dragen?", vraagt Duffield zich af. Door het dragen van pakken en stropdassen kunnen mensen zich beperkt voelen. "Mochten er klanten op kantoor komen die de voorkeur geven aan een formele sfeer, dan passen wij ons aan en worden er pakken gedragen." Secretaressen kent het bedrijf niet. "Iedereen doet zijn eigen werk van a tot z. Dat zorgt voor een sfeer van openheid." Duffield zelf heeft ook geen secretaresse en beantwoordt zijn eigen telefoon en e-mail. Deze ‘aparte’ bedrijfscultuur van Peoplesoft heeft een goede uitstraling: ongeveer 60 procent van alle nieuwe medewerkers komen binnen via bestaande medewerkers. n
Samenwerking met SPL uit Nederland
Peoplesoft heeft zijn strategie bekendgemaakt voor de bewerking van de verticale markt van nutsbedrijven. De softwareleverancier gaat daarbij intensief samenwerken met het Nederlandse softwarebedrijf SPL Worldgroup. Deze firma levert specifieke applicaties op het gebied van klantenbeheer voor nutsbedrijven. De productfamilie heet CIS Plus en integreert klantinformatie op het gebied van facturen, marketingacties en contactgegevens. CIS Plus is specifiek ontwikkeld voor grote databases; nutsbedrijven hebben vaak meerdere miljoenen klanten in hun database opgeslagen.
Nadat de ambitieuze erp-leverancier Peoplesoft en SPL samen projecten hebben uitgevoerd bij een aantal klanten, beginnen de bedrijven nu met het op de markt zetten van een geïntegreerd aanbod, bestaande uit: CIS Plus en Peoplesofts financiële- en personeelssoftware.
Om de relatie tussen beiden een formeel tintje te geven heeft peoplesoft, die van alle erp-leveranciers het snelst groeit, een onbekend minderheidsbelang in SPL genomen. De adviesorganisatie krijgt de status van voorkeurspartner op het gebied van implementaties op de markt van nutsbedrijven. SPL heeft een jaarlijkse omzet van meer dan honderd miljoen dollar, waarvan de helft in de Verenigde Staten gerealiseerd wordt.