De open brief waarmee Dienstenbond CNV de aandacht wil vestigen op de werkgelegenheid in de IT-branche, roept lauwe reacties op. De instanties aan wie de brief is gericht lijken de oproep terzijde te schuiven. Inmiddels heeft ook Fenit een brief verstuurd naar de Kabinetsinformateurs.
De vakbond dringt met de brief aan op ontwikkeling van de werkgelegenheid in de IT-branche. De CNV maakt zich ernstige zorgen over de tekorten op de arbeidsmarkt voor automatiseerders. Het schrijven is gericht aan de informateurs, ministers, Tweede- Kamerleden en werkgevers- en brancheorganisaties. Bestuurder John Koudys roept de overheid op de technische studies aantrekkelijker te maken. Hij noemt als mogelijke maatregel een vrijstelling van collegegeldbetaling voor studenten die een Bèta-opleiding willen volgen. Tevens moet het ministerie hen vrijwaren van de tempobeurs.
Niet doorslaggevend
Demissionair minister Jo Ritzen zal in deze overgangsperiode naar een nieuw kabinet geen ingrijpende maatregelen nemen in de studiefinanciering. Hij ziet volgens zijn woordvoerder weinig in de voorstellen van CNV. Volgens de minister zijn financiële factoren als collegegeld niet doorslaggevend in de keuze van de student. Ritzen ziet meer in de verbreding van de technische studies en het verlengen van de opleidingsduur tot vijf jaar.
De vakorganisatie roept in de open brief werkgevers op het imago van de branche te verbeteren. Een goed pakket aan arbeidsvoorwaarden, inclusief deeltijdmogelijkheden, adv en prépensioenregelingen, zal hieraan kunnen bijdragen.
Machiel de Rooij van branche-organisatie Fenit noemt in een reactie de arbeidsvoorwaarden in de IT goed genoeg. Hij vindt de oproep van de CNV om adv in te stellen ‘curieus’. Volgens De Rooij gaan adv en krapte op de arbeidsmarkt niet samen. De brief vol goede bedoelingen van CNV lijkt hiermee in de prullenbakken te verdwijnen.
Brief Fenit
Ook de Fenit heeft gisteren een brief aan de informateurs Kok, Zalm en Borst gestuurd. De branche-organisatie pleit eveneens voor aantrekkelijkere IT-studies, waardoor de instroom van jonge automatiseerders op de arbeidsmarkt zal toenemen. Fenit verzoekt in het regeerakkoord op te nemen dat het geld dat beschikbaar komt uit privatiseringen van IT-bedrijven en de verkoop van ICT-licenties, wordt geïnvesteerd in de kennisintensieve maatschappij.
De federatie pleit tevens voor dat de overheid consequent rekening houdt met het bestaan en gebruik van IT bij het opstellen van wetgeving. Verder dient IT een integraal onderdeel in alle fasen van het onderwijs te vormen. De Fenit vindt dat het jaar 2000 en de invoering van de euro niet kunnen leiden tot een stop op IT-investeringen. "De overheid blijft ondermeer in de rol van opdrachtgever de toepassing van innovatieve technieken stimuleren", zo luidt het slot van de brief.