IBM onthulde deze week een reeks nieuwe technologieën voor zijn RS/6000 Unix-servers. Dit maakt het Unix-platform volgens de fabrikant het zwaarste cluster ter wereld. Volgens Ken Batty, Marketing-manager bij IBM’s Midrange Systems-divisie houdt dat automatisch ook veel beheer in. "Dit is voor bedrijven die sterk hechten aan differentiatie en flexibiliteit. Voor beheergemak moet je een AS/400 nemen."
De uitbreidingen aan de RS/6000-lijn omvatten ondermeer de zogenoemde Silver Node. Dit nieuwe type knooppunt bestaat uit twee tot vier SMP-processoren (simultaneous multi-processing) met elk een kloksnelheid van 332 MHz. Eind dit jaar plaatst IBM acht processoren in één zo’n node; in 1999 uitgebreid tot zestien stuks. Het huidige topmodel RS/6000-node bestaat uit acht processoren van 200 MHz elk. De Silver Nodes communiceren met elkaar middels nog een vernieuwing: de SP Switch Router die de data in twee richtingen met 150 megabyte per seconde verzendt.
Bestandsverdeling
Om al dit hardware-geweld uit te kunnen buiten, lanceert de leverancier ook een verbeterd bestandssysteem: het General Parallel File System (Gpfs). Hiermee kunnen bestanden worden verdeeld over meerdere knooppunten (nodes) van het RS/6000-cluster, zodat ook de betrouwbaarheid van de gegevens wordt verhoogd. Komende ontwikkelingen bevatten nog een hardware- en software-matige koppeling tussen de RS/6000 S70, het zware RS/6000-model SP en Netfinity-servers. Hierbij kunnen de lichtere systemen gebruikt worden als onderdeel van het SP-systeem.
Overheidsproject
Deze nieuwe snufjes komen voor een groot deel voort uit het Asci Blue-project (accelerated strategic computing initiative) waarbij IBM een speciale RS/6000 ontwikkelt voor het Amerikaanse ministerie van Energie. Die gebruikt de machine ondermeer voor kernenergie-berekeningen en stabiliteitsbewaking van het nucleaire wapenarsenaal. Dit topmodel RS/6000 bestaat uit 512 knooppunten en haalt 136 gigaflops (miljard ‘floating point’ operaties per seconde). Volgend jaar wordt dat prestatieniveau verhoogd naar drie en tegen de millennium-wisseling naar tien teraflops. "De nieuwe technologie voor dat systeem komt snel beschikbaar in de ‘gewone’ RS/6000. Zoals nu bijvoorbeeld de Silver Node", zegt Batty.