Met de geplande inlijving van het universitair rekencentrum Accu slaat Cap Gemini een dubbelslag. Het automatiseringsbedrijf versterkt zijn positie in het onderwijsveld en kan er de algeheel groeiende vraag naar infrastructurele beheeractiviteiten mee ondervangen.
Cap Gemini is als IT-dienstverlener geen onbekende in de onderwijswereld. Het bouwt maatwerksystemen en implementeert erp-systemen en administratieve standaardpakketten, zoals het studenteninformatiesysteem ISIS+. Daarnaast biedt het aanvullende dienstverlening, zoals opleidingen, het opzetten van intranetten en beheer en onderhoud. Cap doet dit zelf of werkt samen met pakketleveranciers en onderaannemers. Het bedrijf werpt zich op als aanbieder van totaaloplossingen voor de grotere onderwijsinstellingen.
Meedenken
Volgens Herman Koster, manager bij de divisie overheid van Cap, is er een toenemende verzakelijking zichtbaar binnen de onderwijswereld. Als gevolg hiervan worden langzamerhand ook eisen gesteld aan de rol van automatisering. Bestuurders roepen bijvoorbeeld om managementinformatiesystemen ter ondersteuning van hun beleid. "Maar", vult Koster aan, "zij zien IT ook als instrument om studenten te binden. De TU Eindhoven bijvoorbeeld geeft studenten laptops die wij leveren en beheren."
"Wij stellen ons niet op als afstandelijke leverancier, maar willen samen met andere partijen meedenken over hoe het onderwijs er over vijf jaar uit ziet", stelt Koster. "Wij bemoeien ons niet met de inhoudelijke, educatieve kant van courseware, maar geven aan welke technologie nodig is om elektronische leeromgevingen tot stand te brengen. Zo zijn wij aangesloten bij Piction, een platform dat docenten een integraal ICT-aanbod aanbiedt."
Overstag
Cap wil zijn positie op de onderwijsmarkt op drie manieren versterken. "Allereerst willen we meer zaken doen met regionale opleidingscentra en hogescholen", licht Koster toe. "Daarnaast willen we vernieuwende onderwijsdiensten aanbieden, zoals tele-educatie en virtuele klaslokalen. Ten derde verwachten we meer opdrachten op het gebied van onderhoud en beheer binnen te kunnen halen. Universiteiten bezinnen zich momenteel op hun kerntaken ‘opleidingen’ en ‘onderzoek’. Als gevolg hiervan neigen ze ernaar hun complexe, tijdrovende IT-beheertaken aan derden uit te besteden."
De Universiteit Utrecht gaat als eerste overstag en heeft het rekencentrum Accu te koop aangeboden. In Cap, dat ‘ISIS+’ voor de universiteit implementeerde en het beheer over het systeem uitvoert, vond het bestuur een geïnteresseerde partij. Mocht de acquisitie doorgaan dan gaat het computercentrum deel uitmaken van Information Systems Management (ISM). Deze afdeling voert infrastructurele beheeractiviteiten uit voor Cap en de klanten van het Utrechts IT-bedrijf. "Wij zoeken gemotiveerde mensen in het onderwijsveld", vertelt Hans von Burg, manager bij ISM. "De IT-ers die bij het Accu werken, hebben veel kennis, ervaring en kunde. Niet alleen van universitaire automatisering, maar ook van bijvoorbeeld Unix, netwerken en beveiliging."
Mes
Cap staat in de markt niet bekend als een partij die sterk is in beheer en rekencentrumdiensten. Door uitbreiding met het ruim honderd man tellend computercentrum groeit ISM naar een werknemersbestand van ruim vierhonderd. Het mes snijdt dan ook aan twee kanten. Niet alleen past de aankoop uitstekend in de onderwijsplannen van Cap; deze is ook bedoeld om de positie van ISM op andere markten te versterken. De beheerafdeling zoekt vooral capaciteit om te voldoen aan de groeiende vraag naar het onderhoud van erp-systemen en Jaar 2000-reparatiewerkzaamheden. "Als de overeenkomst gesloten is, zullen we het Accu zo snel mogelijk koppelen aan onze rekencentra in Nieuwegein en Utrecht. Ook overwegen we om delen van onze twee huidige rekencentra te verhuizen naar het Accu. Zo kunnen we profiteren van de schaalgrootte."
Moeizaam
De start van het overnameproces in februari was moeizaam: de gesprekken met het bestuur van de Universiteit Utrecht lekten uit en het personeel zag een overstap naar een hard commercieel bedrijf niet zitten. Von Burg gaat er echter niet meer vanuit dat de koop afketst. Hij proeft een toenemend enthousiasme onder de Accu-medewerkers. "Inmiddels hebben zij bij ons zelf de cultuur kunnen opsnuiven." In het beeld van jasje/dasje en 60-urige werkweken dat van Cap Gemini bestaat, herkent Von Burg zich niet. "Ook bij ons lopen medewerkers in spijkerbroek en is de sfeer ontspannen." Mocht dit de Accu-ers toch niet kunnen overtuigen en gaat de overeenkomst niet door, dan zal Cap Gemini de overname-onderhandelingen met andere universitaire rekencentra openen, laat Von Burg doorschemeren.