Fenit vangt signalen op uit de markt dat de vraag naar millennium-reparateurs achterblijft. Een duidelijke verklaring voor dit fenomeen heeft de IT-branchevereniging niet. Voorzitter Henk Broeders houdt het er vooralsnog op dat met enige vertraging de vraag vanuit het bedrijfsleven binnenkort toch toeneemt.
Contrair aan het uitblijven van de vraag is de massale reactie op de landelijke oproep van het Millennium Platform. Zo’n vijfduizend belangstellenden, waaronder veel vutters (zo’n 30 procent), hebben zich aangemeld voor een korte opleiding tot Jaar 2000-deskundige. Hoeveel mensen zich daadwerkelijk laten bij- of omscholen is nog niet bekend. Volgens Broeders is een belangrijke doelstelling van het millennium-convenant – dat is ondertekend door het platform, de overheid, IT-bedrijven en uitzend- en opleidingsinstituten – gerealiseerd: het oplossen van het dreigend tekort aan mankracht. Alleen doet zich nu het probleem voor dat er niet genoeg opdrachten zijn voor de mensen die zich hebben aangemeld.
In slaap gesust
"Er is wel een vraag naar millennium-specialisten, alleen die staat in geen verhouding tot de omvang van het probleem waarover deskundigen het hebben", zegt Broeders. "Dit kan positief en negatief uitgelegd worden. Het kan betekenen dat veel bedrijven het probleem al hebben onderkend en dat veel software-reparaties al tijdens het reguliere software-onderhoud zijn uitgevoerd. Maar het zou ook zo kunnen zijn dat bedrijven in slaap zijn gesust en het idee hebben dat alles wel geregeld is."
Een duidelijke verklaring voor het achterwege blijven van de vraag heeft hij echter niet. Broeders denkt dat het een kwestie van tijd is eer het bedrijfsleven bij het Millennium Platform aanklopt voor hulp bij het Jaar 2000-gereed maken van systemen. "Mocht er toch nog steeds sprake zijn van een gering bewustzijn bij het bedrijfsleven, dan moet het platform daar onmiddellijk werk van maken. Het standpunt van Fenit blijft onveranderd: er is wat ons betreft nog altijd alle reden tot ongerustheid."
Moratorium
De Fenit-voorzitter plaatst ook nog een kanttekening bij de investeringsstop die de overheid in maart op IT-investeringen afkondigde. "Het signaal dat de overheid hiermee afgeeft, namelijk dat het Jaar 2000-probleem de hoogste prioriteit moet hebben, vinden we prima. Alleen bestaat bij IT-ondernemingen de neiging om medewerkers van hun overheidsdivisies elders in te zetten. Daardoor zou de voortgang van overheidsprojecten straks, wanneer het moratorium is opgegeven, in gevaar kunnen komen. Om kapitaalvernietiging te voorkomen, raden wij de overheid aan de investeringen zo snel als mogelijk weer in gang te zetten."