Het ministerie van Financiën komt pas in de derde week van januari 1999 met het rekenmodel voor salarisverwerking in euro-valuta.
Hierdoor is het praktisch onmogelijk om al per 1 januari 1999 ‘over te gaan’ op de nieuwe Europese munt. Leveranciers van salarissystemen zijn niet blij met de trage informatieverstrekking omtrent de inhoudingsregels en salaristabellen. "Het ministerie is te laat als je het ons vraagt", zegt Lourens van Herk, directeur van CMG Bedrijfsinformatiesystemen. Er blijven nog drie ‘praktische’ momenten over om salarisadministraties om te schakelen van guldens naar euro’s: 1 januari 2000, 2001 of 2002.
Karel van der Heiden, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van personele systemen bij Consist, sluit zich aan bij de kritiek: "Het ministerie is elk jaar laat met het aanleveren van de rekenmodellen. Dit jaar kwamen daar nog eens twee wijzigingen tussendoor en nu zeggen ze met een stalen gezicht dat de euro-regels pas in de loop van januari komen." Elke wijziging leidt tot een nieuwe versie van de software en een investering van telkens een manjaar, voor het programmeren, testen en distribueren van de software.
Exact Software geeft bij monde van de heer Rietdijk te kennen dat de late levering geen consequenties heeft: "De meeste instanties op het gebied van salarisverwerking, zoals bedrijfsverenigingen, hanteren de euro nog niet in 1999. Ons salarissysteem voorziet daarom nog niet per 1 januari in euro-ondersteuning." Volgens Exact, dat voornamelijk actief is binnen het mkb, heeft tot op heden geen enkele klant te kennen gegeven per 1 januari 1999 op de euro over te willen gaan. RV