Mainframefabrikanten NEC en Hitachi nemen beiden een licentie op de 64-bit Intel-versie van Hewlett-Packards Unix-variant. Ook de Amerikaanse systeemleverancier Stratus adopteert dit toekomstige HP-UX. De twee Japanse firma’s zetten dit besturingssysteem in voor zware servers met de toekomstige Merced-processor van Intel. Overigens verkopen Hitachi en Stratus al enige tijd systemen met HP-UX, maar met deze licentiëring verbinden zij zich ook met het 64-bit Intel-platform.
NEC gebruikte tot op heden alleen een eigen variant van Unix voor zijn 32-bit systemen. De drie leveranciers stappen nu echter over op een ander besturingssysteem omdat zij verwachten dat computers met de Merced-chip veel marktaandeel zullen winnen. Dergelijke servers zouden, in combinatie met HP-UX, de rekencapaciteiten van mainframes benaderen. Naast HP-UX-computers werkt NEC naar verluidt aan een mainframe dat een toekomstige versie van Microsofts Windows gebruikt in combinatie met de Merced-processor van Intel. Deze chip verschijnt eind volgend jaar. Diverse berichten melden dat in 2001 een processor met de codenaam McKinley de Merced zal opvolgen.
Vier kampen
Volgens marktonderzoeker Gartner is de markt voor 64-bit Unix-systemen nu in vier strategische kampen verdeeld: HP-UX, Sun Solaris, IBM AIX en Digital Unix. Het analistenbureau meent dat de variant van Hewlett-Packard het sterkst zal blijken, gevolgd door de Unix-versie van Sun Microsystems. De nu onthulde samenwerking met NEC, Hitachi en Stratus geeft HP een goede kans om zijn besturingssysteem te positioneren als heterogene Unix-omgeving op het 64-bit Intel-platform, aldus Gartner. "Aangezien het bedrijf tot nog toe vrij terughoudend was wat betreft samenwerking voor HP-UX, moet het nu software-ontwikkelaars zien te overtuigen van de compatibliteit met andere Unix-varianten. Sun en Digital vormen dus nog een flinke uitdaging."