Mei is voor een aantal belangrijke sectoren in de IT-industrie een hete maand. De klimaatregeling draait in menig directiekamer op volle toeren. Veel IT-werknemers zullen deze maand van een koude kermis thuiskomen.
Hoe ziet bijvoorbeeld de toekomst er uit van Neerlands laatste PC-bouwer? Waar vallen de klappen bij Digital als de Federal Trade Commission zijn fiat geeft voor inlijving door Compaq? Durft de Amerikaanse rechterlijke macht het aan om Microsoft te verbieden Windows 98 met geïntegreerde Internet-software op de markt te brengen? Het zijn keuzen die het aangezicht van de IT-wereld raken.
Twee jaar geleden was het begin mei groot nieuws dat Roel Pieper de bezem door Tandem haalde. Achthonderd mensen moesten hun heil elders zoeken. Een jaar later viel het bedrijf in handen van Compaq. Ook Apple was destijds in het nieuws. Voor dit bedrijf lijkt de maand mei altijd verwarrend. Twee jaar geleden begroef Gilbert Amilio (kent u hem nog?) de strijdbijl met Microsoft over de look and feel van de grafische interface. Vorig jaar ging het gerucht dat Larry Ellison Apple zou willen overnemen. Dit jaar is het nieuws gunstiger en meldt Apple een bescheiden groei in de verkoop.
Vergeleken met deze voorvallen zijn de kwesties die nu spelen duidelijk van groter belang. Ze komen voort uit de onstuitbare concentratie (monopolievorming) die ertoe leidt dat steeds minder bedrijven het in de wereldeconomie voor het zeggen hebben. Tulip is in dit geweld ten onder gegaan. Digital zal als zelfstandig bedrijf hetzelfde lot beschoren zijn. En het feit dat Microsoft nu onder vuur ligt, vloeit voort uit hetzelfde fenomeen. Rechters buigen zich over de vraag of zij de meest vergaande vorm van concentratie, namelijk alleenheerschappij willen verbieden.