Dertien Amerikaanse staten maken zich op om de lancering van Windows 98 te blokkeren. Zij breiden het nu lopende antitrust-onderzoek naar Microsoft uit naar het aanstaande besturingssysteem. Ondertussen stuurden de directies van 26 PC-fabrikanten vorige week een open brief aan het ministerie van Justitie met het verzoek de komst van het besturingssysteem niet te belemmeren.
De leiding van onder andere Intel, Micron Electronics, Dell, Compaq en Hewlett-Packard ondertekenden de brief. Van de grote PC-fabrikanten ontbraken alleen Apple, IBM en Gateway op de lijst. Medestanders van Microsoft vrezen dat de acties van de Amerikaanse overheid een precedent scheppen om de introductie van toekomstige technologische innovaties tegen te houden of te vertragen. Bovendien bestaat er de angst dat de invloed van dit tumult zich zal uitspreiden naar Windows NT 5.0, dat begin volgend jaar moet verschijnen.
Blokkade
Richard Blumenthal, officier van Justitie in de staat Connecticut: "We staan inderdaad op het punt om juridische actie te ondernemen die de introductie van de software in zijn huidige vorm tegen zal houden. Dat zetten wij door tenzij het bedrijf zijn plannen wijzigt; nu leggen die namelijk aanzienlijke beperkingen op aan de concurrentie."
Microsoft begint volgens de eigen agenda op 15 mei met de levering van Windows 98 aan PC-fabrikanten zodat die het besturingssysteem vanaf 25 juni op hun machines kunnen bieden. De diverse betrokken juristen raden de staten aan om eventuele aanklachten voor 15 mei in te dienen. "Er is nog geen definitieve beslissing genomen wanneer wij wat voor stappen zullen ondernemen. Maar er zijn zeker grote voordelen als wij voor 15 mei tot een besluit komen", aldus Blumenthal.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie voert momenteel een onderzoek uit naar de koppeling tussen de Explorer-webbrowser en het besturingssysteem Windows 95. De overheidsinstantie overweegt nu een vervolgaanklacht betreffende de opvolger van dat besturingssysteem. Beide versies van Windows zijn standaard uitgerust met de Explorer; dat zou oneigenlijke concurrentie zijn voor firma’s als Netscape. Eerder speelde een zelfde kwestie al met de koppeling naar de online-dienst van het softwareconcern, het Microsoft Network (MSN), dat standaard bij Windows 95 zat. Ondermeer Compuserve en America Online protesteerden toentertijd tegen dit misbruik van Microsofts marktdominantie.
Lauwe ontvangst
Het blijkt nu dat computerleveranciers wel zitten te springen om Windows 98, inclusief de geïntegreerde webbrowser. Een uitstel van de lancering zou volgens de open brief "een zeer brede impact hebben en nadelig zijn voor het streven van de industrie om klanten en aandeelhouders waar voor hun geld te geven". Opvallend genoeg lopen software-ontwikkelaars nauwelijks warm voor het nieuwe besturingssysteem, dat algemeen gezien wordt als slechts een kleine verbetering. Een veelgehoorde klacht is ook de onzekerheid rondom de strategie voor Windows 98, dat uiteindelijk een kort leven beschoren is aangezien Microsoft het uiteindelijk wil vervangen door de Workstation-variant van NT 5.