In zijn column over ‘server suites’ zet Martin Healey enkele zaken op een rij, maar daar denkt Jelle Kooi heel anders over. En het is hem een raadsel waarop Healey z’n verwachte dramatische prijsstijgingen baseert.
De column ‘Server-suites: IBM versus Microsoft’ (Computable, 24 april) van Martin Healey bevat enkele onjuistheden. Hij stelt dat Microsoft in NT naast file- en printservices en ‘remote access services’ ook ‘systems management server’ levert. Dit laatste is niet correct: het wordt als los pakket en als onderdeel van Back Office geleverd. De opsomming is bovendien onvolledig, omdat NT ook als applicatieserver en als Internet- of intranetserver te gebruiken is. NT wordt met het Option Pack geleverd, dat voor deze twee toepassingsgebieden zinvolle extra componenten toevoegt aan NT.
Healey stelt vervolgens dat de andere producten worden verkocht onder de naam Back Office. Dit is zowel de familienaam als de naam voor de suite, en Healey doelt waarschijnlijk op dat laatste. Back Office bevat echter niet alleen de ‘andere’ producten, maar ook Windows NT Server. Tegen een gereduceerde prijs kunnen bestaande gebruikers NT opwaarderen naar de volledige Back Office-suite.
Raadselachtig
Volgens Healey zijn de servers gratis voor nul gebruikers, en zitten de kosten verborgen in de licenties die voor elke gebruiker moeten worden afgesloten. De servers zijn beslist niet gratis. De adviesverkoopprijs voor een NT Server-licentie bedraagt 2300 gulden en voor een pakket Back Office moet op 5000 gulden gerekend worden. Upgrades en oem-versies kosten aanzienlijk minder. De vraag of er licenties voor elke gebruiker moeten worden aangeschaft, hangt af van de toepassing. Wanneer NT alleen als applicatieserver wordt ingezet, bijvoorbeeld voor Lotus Domino of Oracle Workgroup Server, zijn er geen clientlicenties nodig.
Healey verwacht dat als Microsoft in de markt voor servers net zo overheersend wordt als in die voor de desktop er dramatische prijsstijgingen te verwachten zijn. Ondanks de groei van het marktaandeel op de desktop is er echter geen dramatische prijsstijging opgetreden voor besturingssystemen of applicaties voor de desktop. Zo zal Windows 98 naar verwachting hetzelfde kosten als Windows 95, dat in prijs vergelijkbaar is met Windows for Workgroups. In drie-en-een-half jaar is de ‘straat’-prijs van Office gestegen van 369 gulden voor versie 4.2 naar 449 gulden voor versie 97, een stijging van 6 procent per jaar. Het is me dus een raadsel waarop Healey z’n verwachte dramatische prijsstijgingen baseert.
Jelle Kooi,
Lectis