De grootste groep hogescholen van Nederland, Fontys in Eindhoven, gaat haar 33.000 studenten ruim driekwart van de leermiddelen per computer aanbieden. In dit zeer omvangrijke project met de naam ‘Vespucci’ krijgt elke afdeling van de hogeschool binnen vier jaar een eigen intranet. In totaal komen er vijftien.
De intranetten worden weer gekoppeld aan grote databases waarin naast de teksten uit de meeste leerboeken ook readers, opgaven, tentamina, studieresultaten, animaties en leerzame spelletjes worden opgeslagen, vaak multimediaal. De hogeschool zet dit project op samen met marktleiders in hbo-studieboeken Wolters-Noordhoff en Educatieve Partners Nederland. Momenteel bestaat er geen vergelijkbaar project in Nederland of de rest van de wereld, stellen de oprichters. Er bestaat al een werkend model van Vespucci, maar de officiële presentatie vindt plaats op 20 mei.
Unix-platform
Vespucci gaat gebruik maken van een Unix-platform; de keuze voor een database is nog niet gemaakt. Gezien de omvang van het project willen de uitvoerders voor de technische oplossingen louter gebruik maken van bewezen producten en diensten, zo stelt de hogeschool, hoewel er een aantal tailormade oplossingen moeten komen. Ook zal er gewerkt worden met hoofd- en onderaannemers. Fontys bezit tevens een providerslicentie en is daarnaast al bezig met de aanleg van een eigen datanetwerk.
Uitgangspunt bij Vespucci vormen niet de mogelijkheden van machines, maar de wensen van mensen, vooral van studenten en van docenten. Fontys wil tevens het onderwijs vernieuwen en effectiever maken door de studenten individueler te bedienen, mede gebaseerd op hun mogelijkheden en recentste resultaten. Bij het opvragen van elke nieuwe studietaak zal Vespucci de studenten steeds automatisch testen en de uitslag daarvan beïnvloedt het daaropvolgende aanbod van studiestof. De studenten zullen in plaats van dertig uur per week straks twintig uur de school bezoeken; naar de schatting zullen er 10 procent minder lokalen nodig zijn. De docenten krijgen meer en sneller inzicht in de studieresultaten, zo is de verwachting, en kunnen actuele stof dagelijks toevoegen. Er komt ook een professionele helpdesk voor zowel computerproblemen als problemen met de leerstof.
Subsidie
Fontys en de uitgevers delen de investering van tien miljoen tot twaalf miljoen gulden; de overheid heeft al een subsidie van 1,2 miljoen toegekend. Ook de opbrengst van verkoop van licenties aan andere hogescholen zal worden gedeeld. Die tarieven zijn nog niet bekend, maar worden gebaseerd op de gemiddelde uitgaven van een student voor lesmateriaal. Andere uitgevers van leermiddelen verwachten dat door deze ICT-projecten in het onderwijs de hoeveelheid gedrukte boeken jaarlijks met 10 procent zal teruglopen.