De Internet-economie krijgt fiscaal een aardig steuntje in de rug. Als het aan staatssecretaris Vermeend van Financiën ligt, blijft het belastingklimaat voor elektronische handel mild. Dit blijkt uit de notitie ‘Belastingen in een wereld zonder afstand’, die Vermeend naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Vermeend oppert het idee van een tijdelijke BTW-vrijstelling voor aanbieders van digitale diensten en producten. Dit nultarief zou drie jaar lang moeten gelden om het elektronisch zakendoen goed van de grond te krijgen. Ook is zo’n bevriezing nodig alvorens hierover internationale afspraken worden gemaakt.
Verder is er het voorstel om Internet-privé-projecten bij bedrijven fiscaal te stimuleren. Daartoe zou de bestaande belastingvrijstelling voor PC-projecten (4.500 gulden) moeten worden verruimd. Daarnaast zouden werkgevers de kosten die werknemers maken om toegang te krijgen tot Internet belastingvrij moeten kunnen vergoeden. De regeling van de ’tante Agaath’-lening voor ict-starters moet worden verruimd. Bovendien zou een verhoogde investeringsaftrek moeten gelden voor e-commercie systemen.
Een ander idee is bedrijven te stimuleren investeringen te doen in Internet-projecten die een algemeen belang kennen. Deze uitgaven zouden niet alleen aftrekbaar moeten zijn van de winst, maar ook moeten leiden tot het betalen van minder belasting. Computers die na drie jaar zijn afgeschreven, zouden aan gebruikers kunnen worden gegeven die normaliter dergelijke apparatuur niet aanschaffen. Het bedrijf dat de afgeschreven computers ter beschikking stelt, krijgt de mogelijkheid om nog een extra afschrijftermijn fiscaal op te voeren. De vraag valt te stimuleren door Internet op openbare plaatsen zo veel mogelijk gratis aan te bieden. Ondernemingen kunnen die plaatsen financieel ondersteunen tegen gunstige fiscale condities.
Een voorstel is om op Internet een fiscale vrijhandelszone te creëren. Voor fysieke goederen bestaan heffingsvrije zones. Ditzelfde kan op Internet gebeuren voor elektronisch geleverde goederen. Verder zouden particulieren die zich bijscholen op IT-gebied een deel van de kosten moeten kunnen aftrekken.