Rabobank Nederland gaat R/3-software van SAP gebruiken voor de financiële administraties van zijn bijna vijfhonderd bankkantoren. De financiële software moet oude, zelfgebouwde boekhoudsystemen vervangen.
Rabofacet, het ICT-bedrijf van de Rabobank, voert het implementatieproject als hoofdaannemer uit voor de bank. "Verder zijn er vele systeemintegrators bij het project betrokken. De externe hulp is nodig omdat kennis over SAP dungezaaid is en omdat specialistische kennis intern niet altijd voorhanden is. Van onderaannemers maken wij voorlopig nog geen gebruik", aldus Ton Hagens van Rabofacet. Wat de licentiekosten voor R/3 zijn, wil de Rabobank niet vertellen. Hagens wil wel kwijt dat de totale projectkosten vele malen hoger zijn dan de licentiekosten. Als het systeem op alle kantoren operationeel is, kent de software ongeveer vijfduizend gebruikers.
Tijdrovend en taai
Het project is onlangs gestart; de ontwikkeling moet tegen het einde van dit jaar afgerond zijn. Daarbij maakt men geen gebruik van SAP’s versnelde implementatiemethode Asap. "Die methode is alleen geschikt voor kleinere projecten, niet voor een grote en complexe organisatie als de Rabobank", meent Hagens.
"De implementatie bestaat uit het inrichten van het pakket en het ontwikkelen van een stuk maatwerk. De eerste kantoren zullen R/3 begin volgend jaar in gebruik nemen, waarna de rest van de kantoren in de loop van 1999 volgen", aldus Benedetto Paijmans van Rabobank Nederland. Het kernteam dat aan het project werkt, telt vele tientallen medewerkers.
Het grootste knelpunt bij het project is het bij elkaar krijgen van voldoende gekwalificeerd personeel. Verder noemen Hagens en Paijmans het programmeren in SAP een tijdrovende en taaie klus, maar dat hoort nou eenmaal bij een erp-implementatie. De SAP-software gaat draaien op RS/6000-servers en is toegankelijk via het intranet van de Rabobank. Voorlopig gebeurt dat nog met de SAP-interface; in de toekomst is dat mogelijk een browserinterface.
Flexibel
Paijmans noemt niet alleen het vervangen van de oude applicaties als reden om over te gaan op R/3. Ook het voeren van een kostenefficiënte administratie, het aansluiten op nieuwe wijzen van besturing en het beter toegang hebben tot managementinformatie spelen een belangrijke rol. "De oude systemen voldoen nog wel, maar de SAP-software is flexibeler en de toegang tot informatie is eenvoudiger." Het transactionele basisgedeelte van het financiële systeem heeft prioriteit voor de Rabobank. Daarna komt rapportage- en analysefunctionaliteit hoger op de agenda te staan. "Daarbij gaan we waarschijnlijk naast SAP ook andere pakketten toepassen", voorspelt Paijmans. Daarover heeft de bank nog geen keuzes gemaakt.
SAP is geen vreemd bedrijf voor de Rabobank. Het afgelopen jaar implementeerde de bank al het PA-gedeelte van de Human Resources-module van de Duitse softwareleverancier. Deze schijnbare voorliefde voor SAP vergroot volgens Hagens de kans niet dat voor toekomstige projecten automatisch voor R/3 wordt gekozen, ondanks het feit dat de architectuur één van de aankoopredenen was. "De integratie tussen het financiële en het Human Resources-systeem zal marginaal zijn", aldus Hagens. Beide keuzes voor R/3 zijn apart genomen.