De Beheerorganisatie GBA is in overleg met de Raad voor Accreditatie (RvA) over de eisen bij de periodieke audit van de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens.
Deze wordt volgend jaar verplicht. Gemeenten moeten dan een onafhankelijke partij een doorlichting laten maken. De verplichte toets is één van de maatregelen om de kwaliteit van de GBA te verhogen. Binnenlandse Zaken stelt als voorwaarde dat de onderzoekende instantie een officiële toelating heeft bij de RvA.
Vooruitlopend op de verplichting zijn gemeentelijke afdelingen Burgerzaken al met kwaliteitsverbetering bezig. Apeldoorn en Eindhoven hebben hun dienstverlening laten bekijken door keurings- en certificatiebedrijf Kema en er een officieel Iso-certificaat voor gekregen. Volgens een woordvoerder van Kema zullen meer afdelingen Burgerzaken volgen, omdat een voorschot te nemen op de GBA-audit. Ook andere gemeente-onderdelen, zoals Juridische Zaken (Rotterdam) en Sociale Zaken (Stadskanaal) hebben reeds Kema-keurmeesters over de vloer gehad.
Het onderscheidend vermogen dat een certificaat in het bedrijfsleven heeft stelt bij de overheid minder voor omdat je je uitkering niet elders kan halen. "We beogen er ook de efficiëntie mee te verhogen, waardoor het belastinggeld beter wordt besteed", reageert een woordvoerder van Stadskanaal.
Bij het thema kwaliteit van de GBA-systemen speelt ook de 2000-problematiek. Volgens Cees Meesters, plaatsvervangend directeur van de Beheerorganisatie, hebben gesprekken met gebruikersverenigingen en leveranciers de conclusie opgeleverd dat niet alle GBA-software 2000-bestendig is. Leveranciers hebben vervolgens herstelwerk aangekondigd, waarna de Beheerorganisatie de systemen zal testen. Dat is gepland voor de tweede helft van het jaar.