Overheidsorganen kunnen tot 15 mei meedoen in de aanbesteding van een omvangrijke opdracht voor telefoniediensten. Vorige week waren er al toezeggingen tot 65 miljoen; 35 miljoen is nog nodig.
Een fors volume is voorwaarde om ‘het nieuwste van het nieuwste’ in huis te krijgen. Projectleider Nanko Boerma taxeert de hoogst mogelijke omzet op 185 miljoen. Boerma leidt het ON21-programma dat door bundeling van vraag en expertise kostenbesparing beoogt en overheden wil ontlasten van eigen aanbestedingen. Na ON2000 (datatransport) en OB2000 (berichtendienst) volgt nu OT2000. OT2000, mogelijk geworden door liberalisering van de spraaktelefonie, is het grootst.
Toen de ministerraad oktober vorig jaar akkoord ging met het ingediende voorstel is de werving gestart, ondermeer met een ‘consultatiedocument’. Nu ligt er versie-3, volgens Boerma ‘een officieel Binnenlandse Zaken-document’. Behalve Defensie hebben alle ministeries en enkele provincies zich begin april vastgelegd. Dat zijn de eerste dertig miljoen. De volgende 35 miljoen zijn nog te formaliseren toezeggingen. Departementale vertrouwenspersonen zien er nu op toe dat het functionele document een adequate neerslag vindt in het (technische) bestek. Begin juni kan dan de aanbesteding starten.
OT2000 kent netwerk- en eindgebruikersdiensten en daarbinnen standaard- en plusdiensten. De standaardcategorie omvat ‘alle bestaande telefoniediensten, overeenkomstig destate of the art en aansluitend bij internationale of de facto-standaarden’, aldus Boerma. Plusdiensten moeten innovatie bevorderen, waarbij de overheid zich alslaunching customer ziet. Bij wijze van aansporing vermelden de documenten ook Internet-telefonie. Vanwege de onzekerheid over hoe het met die plusdiensten precies uitpakt, kan men niet zeggen dat ze worden aanbesteed of dat er een afnameverplichting is.
Na de bekendmaking in juni moet een eerste selectie uit belangstellende bedrijven een aantal leveranciers opleveren. Die kunnen op basis van het bestek een aanbieding doen. Gunning is rond december voorzien. Een jaar later denkt Boerma ‘OT2000’ operationeel te hebben. De OT2000-overeenkomst loopt drie jaar en kan nog eens drie jaar worden verlengd.